Дзвінки про насильство у сім’ях учасників АТО на “гарячу” лінію цьогоріч збільшились утричі

Дата: 27 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

За 9 місяців поточного року на Національну “гарячу” лінію із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації організації “Ла Страда-Україна” надійшло 105 повідомлень про насильство у сім’ях демобілізованих учасників АТО, а за аналогічний період 2016 року надійшло 34 таких повідомлення.

Альона Кривуляк

Про це Центру інформації про права людини повідомила директорка департаменту національних гарячих ліній “Ла Страда-Україна” Альона Кривуляк.

“На сьогоднішній день, на жаль, у нашій країні не існує жодних державних психологічних програм реабілітації військовослужбовців. Проте, сталі стереотипи, що відвідувати психолога – це те ж саме, що відвідувати психіатра, ще більше поглиблюють проблему. У результаті стрес і травми, отримані під час військових дій, призводять до зловживання алкоголем і наркотиками, що стимулює неадекватне (насильницьке) відношення з боку чоловіка до своєї дружини та дітей”, — коментує ситуацію Альона Кривуляк.

Загалом, за даними ГО “Ла Страда-Україна”, за 9 місяців 2017 року на “гарячу лінію надійшло 21 тис. 680  дзвінків, які стосувалися домашнього насильства, зокрема 16 тис. 845 — від жінок. За той самий період минулого року кількість дзвінків щодо домашнього насильства становила 21 тис. 336.

Водночас кількість дзвінків від дітей, які постраждали від насильства у власній сім’ї, подвоїлася: з 1 тис. 187 дзвінків у 2016 році до 2 тис. 172 дзвінків у 2017 році.

“Беручи до уваги цю статистику, треба і надалі наполегливо працювати над підвищенням інформованості суспільства щодо шляхів попередження домашнього насильства. Вкрай важливо об’єднати зусилля всіх сторін: державних структур, громадськості, засобів масової інформації та соціально відповідальних бізнесів”, ─ зазначила Альона Кривуляк.

В “Ла Страда” також відзначили, що жінки цього року демонструють більшу готовність говорити про свої проблеми з психологами та юристами, питати про поради і отримувати допомогу.

Так, згідно зі статистикою за першу половину року, у 2016 році консультації щодо насильства та жорстокого поводження в сім’ї отримали 35,6% жінок, а в 2017 — вже 40,6%.

І в 2016, і в 2017 роках близько 50% консультацій щодо насильства в сім’ї стосувалися психологічного насильства, стосовно фізичного насильства було надано 37,9% консультацій у 2016 році та 36,8 — у 2017.

Згідно зі статисткою за 6 місяців 2017 року, 77% дзвінків на “гарячу” лінію були від жінок і 23% — від чоловіків.

Як відомо, з 25 листопада по 10 грудня проходить щорічна міжнародна кампанія  — 16 днів активізму проти ґендерно обумовленого насильства.

Нагадаємо, Національна “гаряча” лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації, роботу якої забезпечує громадська організація “Ла Страда-Україна”, з 24 листопада змінила короткий номер з 386 на 116 123. Дзвінки на цей номер є безкоштовними у мережах трьох операторів Київстар, lifecell та Vodafone.

У минулому році Центр інформації проводив кампанію “Війна, яка не відпускає”, яка інформувала про насильство в сім’ях учасників АТО.

В рамках кампанії також були озвучені дані з гарячої лінії з попередження насильства від “Ла Страда-Україна”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter