Дуня Міятович на форумі ОБСЄ у Варшаві нагадала про недорозслідувані смерті Гонгадзе і Шеремета

Дата: 22 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

У Варшаві на щорічному форумі ОБСЄ з людського виміру (HDIM2016) представник ОБСЄ з питань ЗМІ Дуня Міятович нагадала, що на сьогодні принципова тема – це безпека журналіста. Журналісти продовжують гинути через свою професійну діяльність. Зокрема, Дуня Міятович нагадала про смерть українських журналістів Георгія Гонгадзе і Павла Шеремета та інші нерозслідувані злочини проти журналістів.

Про це з Варшави передає кореспондентка Центру інформації про права людини.

“Смерть журналістів в регіоні ОБСЄ. Чи має значення число? Не важливо, яка цифра. 7 січня 2015 року Париж. Коли 8 журналістів було вбито у зв’язку з карикатурами, і це показало нам масштаб проблеми. Ми не можемо розглядати тільки регіон ОБСЄ, проблема – значно ширша”, – заявила Міятович.

Вона нагадала про загрози, які криються в застосуванні антитерористичних законів або законів, що спрямовані на припинення критики влади під виглядом безпеки країни.

“Ситуацію можна змінити, якщо органи влади припинять розглядати державу, як поле бою зі ЗМІ. Однак держави відмовляються співпрацювати з нами в цьому питанні. І на сьогодні мій департамент фіксує понад 50 фізичних нападів на журналістів, більшість із цих нападів не розслідувані, багато злочинців на волі.

Через 2 тижні ми будемо відзначати вбивство Анни Політковської, для нас усе це нагадування. Також ми всі пам’ятаємо вбивство Георгія Гонгадзе… Ні в одному з цих випадків не було проведено належного розслідування”, – підкреслила Міятович.

Міятович також заявила про обмеження свободи слова для блогерів і жінок-журналісток.

“У минулому році мене турбували повідомлення, як багато блогерів і жінок-журналісток піддавалися нападам у зв’язку зі своєю роботою в соціальних мережах та ЗМІ. Багато блогерів і журналістів змушені займатися самоцензурою. Це свідчить про психологічний тиск, який може призвести до того, що блогери перестануть писати онлайн і передавати важливі новини”, – стурбована Міятович.

Вона нагадала, що й раніше попереджала про небезпечні наслідки прийняття законів проти тероризму і екстремізму для роботи журналістів. Ці закони не повинні бути за рахунок свободи слова та прав людини. Ми не повинні жити в такому суспільстві, якщо безпека забезпечується такою ціною.

“Ситуація досі не покращилася. Наша власна безпека стала однією із загроз, як в регіоні ОБСЄ, так і інших країнах. Не минає й тижня, коли необхідне втручання моє або мого департаменту в питаннях безпеки, законодавства”, – говорить Міятович.

Дуня Міятович також прокоментувала ситуацію зі свободою слова в Туреччині, Росії, Азербайджані, Сербії, зокрема вона зазначила: “Росія. Безкарність залишається. Більше 30 злочинів щодо журналістів залишається без розслідування з боку органів влади”.

Смерть Павла Шеремета і скандал навколо сайту “Миротворець” також були згадані на конференції ОБСЄ.

“Україна. Павло Шеремет був убитий. Це нагадує нам про проблему. Цього літа особиста інформація більше 4 тисяч журналістів була опублікована на сайті “Миротворець”. Журналісти вимагають захисту. Я цього літа знову отримала запевнення від українських органів влади, що права журналістів будуть захищені, і що буде обмежено право влади на обмеження свободи слова”, – зазначає Міятович.

Вона також приділила увагу проблемі пропаганди.

За її словами, “пропаганда, яка стала нашою повсякденною реальністю, руйнує професію журналіста. Вплив пропаганди в Боснії і Герцоговині призвів до жахливих наслідків. Все, що відбувається в Україні, говорить про те, що ми не навчилися на своїх помилках. Загроза пропаганди стає приводом, який держава використовує”.

Міятович констатувала, що ситуація у сфері свободи ЗМІ та свободи вираження думки в порівнянні з минулим роком не змінилася. Вона закликала органи влади подивитися чесно на свої країни і припинити говорити, що проблеми не існує.

“Я здивована. У мене немає пояснення таким ситуаціям, як убивство, обмеження свободи слова, залякування, погане законодавство…”, – підсумувала Міятович.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter