Дружина командира “Азову” Прокопенка повідомила, що він, ймовірно, в Росії і розкритикувала Червоний Хрест

Дата: 14 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Російські ЗМІ повідомили про вивезення командира полку “Азов” Дениса Прокопенка до Росії, хоча державні структури та Червоний Хрест це не підтверджують.

Про це його дружина Катерина розповіла в інтерв’ю “Суспільному”.

Катерина Прокопенко. Фото: Аліна Смутко, Суспільне

“Я знаю лише, що він вивезений в Росію, і взагалі це ще не підтверджено. Щодо місця перебування Дениса я дізналась через російські ЗМІ. Держструктури мені остаточно не підтверджують, тому що тут важко щось підтвердити. Я розумію, Росія зараз командний склад сховала, інших солдатів і офіцерів ховає та не розголошує, де вони перебувають. Чекаємо, що буде далі”, – зазначила Катерина Прокопенко.

При цьому вона нарікає, що організація Червоного Хреста не виконує своєї місії із контролю за полоненими та комунікації із їхніми рідними:

“Це по суті робота Червоного Хреста — відповідати мені, але я дотепер не знаю, де мій чоловік.  Навіть, якщо він в Росії, тож існує, в принципі, комунікація з московським філіалом Червоного Хреста. Але її немає. Це означає, що є, можливо, певний договірняк з тією ж владою в Росії, щоб не видавати інформацію про місцезнаходження тощо”.

За словами Катерини, були випадки, коли представник Червоного Хреста телефонував рідним, повідомляв, що їхні сини перебувають в Оленівці чи Новоазовську, але ці кейси дуже рідкісні.

У більшості випадків це були повідомлення про місцезнаходження. Але питання здоров’я, харчування, їжі, умов, тортур, медобслуговування — на це представники міжнародної організації не мають відповідей, хоча вони мали б їх надати.

Про це, за словами Катерини, яскраво свідчить кейс трагедії в Оленівці:

“Чому в Оленівці не було представників, які б побачили, що по списках у бараках відсутні ці люди, які переміщені у той страшенний барак? Чому вони не слідкували, що там на окраїні Оленівки викопують ями під могили? Щоб перевірити списки загиблих та поранених в Оленівці, які надала Росія, необхідно, щоб приїхала якась незалежна експертна сторона, якої немає.

Як ми думали, вона повинна виходити з Червоного Хреста або ООН, але її немає, тому немає віри у ці списки. У спілкуванні з військовополоненими, яких обміняли, у кого не спитай, ніхто ні разу не бачив Червоний Хрест, лише на виході із “Азовсталі”.

Нагадаємо, командир полку “Азов” Денис Прокопенко у своєму відеозверненні 16 травня заявив, що захисники Маріуполя виконали наказ “вищого військового командування” задля збереження життів. Тоді близько 1000 українських солдатів, які захищали “Азовсталь”, вивезли із заводу на непідконтрольні Україні території Донецької області. 

Згідно із заявами представників Міноборони України та Генштабу, повертати захисників “Азовсталі” додому планують через процедуру обміну. 

6 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що в російському полоні перебувають більш ніж 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”.

Тяжкопоранених вдалося врятувати першими під час обміну в червні. Так, 144 людей, з яких 95 – захисники Маріуполя, вже повернули. Більшість з них мали тяжкі поранення, але вже отримали необхідну медичну допомогу та реабілітацію.

29 липня патронатна служба “Азову” підтвердила загибель своїх полонених бійців внаслідок обстрілу колонії в окупованій Оленівці Донецької області. Генштаб ЗСУ зазначив, що Росія здійснила артобстріл колонії, щоб приховати катування і вбивства полонених, а також звинуватити ЗСУ у скоєнні “воєнних злочинів”. А за інформацією Медійної ініціативи за права людини, у колонії в Оленівці стався вибух, а не обстріл.

Червоний Хрест заявляв, що 29 липня, одразу після повідомлень про вибухи в колонії, вони запросили доступ до Оленівки та військовополонених, але російська сторона відмовила їм.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter