До законодавства хочуть внести зміни, щоб унеможливити рейди військкоматів у нічних клубах та хостелах

Дата: 24 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Законодавство про призов громадян на строкову службу підлягає додатковому унормуванню.

Таку думку висловили представники офісу Уповноваженої з прав людини на нещодавньому засіданні в МВС, повідомляє прес-служба Омбудсмана.

Цього року призовна кампанія в Україні проходить не два, а три місяці – з жовтня по грудень. За словами представників Омбудсмана, на адресу офісу з цього часу не перестають надходити листи зі скаргами від призовників про порушення їхніх конституційних прав.

“Йдеться про так звані рейди за місцями компактного проживання та масового перебування громадян призовного віку (хостели, гуртожитки, нічні клуби, розважальні заклади тощо). Крім того, мають місце випадки силового затримання та подальшого утримання призовників без достатніх на те правових підстав”, – зауважили вони.

Представники Уповноваженої зазначили, що було б доцільно створити групу представників МВС, Міноборони, ЗСУ, Мін’юсту та інших відомств для підготовки змін до законодавства, а саме до статті 38 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, яка стосується проведення розшуку, затримання і доставлення до військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку.

“Видання такого акту буде корисним не лише призовникам, а й самим відповідальним за призов працівникам військкоматів та органів місцевого самоврядування. Так, призовники будуть мати чітке уявлення про обґрунтованість дій посадових осіб військового та правоохоронного відомства, а взаємодія посадових осіб з органами поліції буде чітко регламентована”, – зазначили в офісі Уповноваженої.

Нагадаємо, що минулий військовий призов відзначився значними порушеннями прав призовників. Зокрема, в Києві правоохоронці разом з працівниками військкоматів проводили рейди з виявлення ухильників та примусово доставляли їх для проходження медичного обстеження. Понад 20 чоловіків тільки протягом квітня-травня потерпали від таких дій з боку правоохоронців та робітників військкоматів.

Центр інформації про права людини тоді поговорив з юристами та підготував низку порад для чоловіків, які стикнулись із такими діями правоохоронців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter