До України з Грузії повернули десятьох дітей, яких, імовірно, намагалася продати їхня мати

Дата: 07 Червня 2019
A+ A- Підписатися

До України з Грузії повернулися десятеро дітей, яких наприкінці квітня намагалася продати їхня мати. 

Про це повідомляє пресслужба Адміністрації президента. 

Микола Кулеба разом з дітьми з родини Сусляків

Весь час після затримання їхньої матері у квітні поточного року та до сьогодні всі діти перебували у прийомних сім’ях. За словами Уповноваженого президента з прав дитини Миколи Кулеби, який супроводжував дітей у поїздці, наразі всі вони потребують довгої реабілітації. Також він розповів, що до поїздки в Грузію на початку цього року на території Росії в родині Сусляків загинула одна дитина.

“Треба з’ясувати, за яких обставин вони перебували з мамою без належного супроводу. Тому що з Росії, де вони шукали притулку, їх попросили поїхати. Ми не знаємо, що відбувалося в Росії, там загинула одна дитина. Ні у грузинської, ні в української сторони немає можливості провести ексгумацію. Але батьки надали всі документи стосовно поховання цієї дитини”, – розповів він. 

Однією з основних перешкод для повернення дітей на батьківщину стала підозра, що їхні батьки мають намір їх продати. Зокрема, грузинських правоохоронців насторожило те, що семеро з 10 дітей були народжені сурогатними матерями протягом одного року.

“Це треба перевірити на території України – яким чином усе відбувалося, за який кошт і так далі”, – розповів Кулеба. 

Наразі діти з родини Сусляків їдуть до Хмельницької області в родину бабусі. 

Нагадаємо, що історія українки, яка намагалася продати своїх дітей у Грузії, стала відома наприкінці квітня цього року. Тоді, як зазначали грузинські силовики, вона прибула до Тбілісі з Москви, звідки мала разом з дітьми поїхати на окуповану територію Абхазії. Жінку затримали, адже четверо з 10 малолітніх дітей не досягли й трирічного віку, а тому цей факт викликав підозру щодо торгівлі людьми у прикордонників. Згодом правоохоронці висунули українці офіційні звинувачення в торгівлі людьми, а всіх дітей доставили до лікарні, де їм діагностували харчове отруєння.

Незабаром у Грузії розпочнеться розгляд справи українки: перше засідання відбудеться вже 20 червня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter