Люди з інвалідністю написали майже 4 тисячі скарг омбудсмену

Дата: 03 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

За 2014 та першу половину 2015 року до омбудсмена надійшло майже 4 тисячі скарг від людей з інвалідністю про порушення їхніх прав.

Про це йдеться у заяві Секретаріату омбудсмена Валерії Лутковської.

“Із них 41% повідомлень стосувалися порушень соціально-економічних та гуманітарних прав, 35% – права на судовий захист, 17% – катувань і жорстокого поводження, 3% – прав дітей з інвалідністю, дискримінації та ґендерної нерівності, а також по 2% – права на інформацію, захист персональних даних, виборчих прав громадян”, – сказано в заяві.

У омбудсмена також наголосили, що поводження із людьми з інвалідністю в місцях несвободи часто межує із тортурами.

“Цьогоріч, наприклад, моніторингові візити (Національного превентивного механізму – ред.) в черговий раз засвідчили відсутність будь-яких змін на краще в умовах утримання людей з інвалідністю в психоневрологічних інтернатах, де незабезпеченість елементарних умов у більшості випадків становить нелюдське поводження”, – йдеться в документі. 

Окрім цього, важкою залишається ситуація у зоні АТО, де перебувають понад 320 тисяч людей з інвалідністю ( з них 20 тисяч – дітей). Держава виявилась неспроможною забезпечити їхню евакуацію, говорять у секретаріаті. При цьому кількість людей, які отримують інвалідність, збільшується. 

Не менш проблемною є ситуація із переселенцями з інвалідністю, яких в Україні не менше 80 тисяч людей. Вони потребують не лише нового житла, а і реабілітації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter