До нової Ради не потрапили п’ятеро депутатів, які відзначились тиском на свободу слова

Дата: 23 Липня 2019
A+ A- Підписатися

До новообраної Верховної Ради не змогли потрапити п’ятеро депутатів, які в минулому відзначилися тиском на свободу слова в Україні. 

Про це повідомляє Національна спілка журналістів України. 

Іван Вінник, Тетяна Чорновол, Сергій Пашинський, Ігор Лапін та Олег Барна

Серед п’ятірки ексдепутатів, які не змогли потрапити до парламенту, члени парламентського комітету з національної безпеки і оборони Іван Вінник та Тетяна Чорновол, які були авторами законопроєкту №6688 щодо “протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері”, що передбачає блокування інформаційних ресурсів без рішення суду. Також вони були співавторами проєкту закону №9275 “щодо захисту інформаційного простору”, яким пропонується застосовувати санкції щодо українських ЗМІ та вважати елементами тероризму надання терористичним організаціям “інформаційної підтримки”.

“Правозахисники різко розкритикували ініціативу через нечітке визначення терміна “інформаційної підтримки”, що дає владі широкі можливості зловживати у сфері медіарегулювання. На позачергових виборах до парламенту Іван Вінник посів лише третє місце на округу в Херсонські області, а Тетяна Чорновол має поки що “непрохідне” 27-ме місце в списку партії “ЄС”, – зазначили в організації. 

До нового парламенту також не потрапив голова комітету з нацбезпеки та оборони Сергій Пашинський, який крім підтримки вищезгаданих проєктів колег відзначився, зокрема, тиском на редакцію журналу “Новое время” після викривальної статті щодо схем у військово-промисловому комплексі. На нинішніх виборах в округу в Житомирській області Сергій Пашинський посідає лише третє місце.

Не підтримали на виборах українці й депутата від партії “Народний фронт” Ігоря Лапіна. Він був автором законопроєкту №10139, яким передбачається запровадження кримінальної відповідальності щодо журналістів за наклеп. Також не отримав депутатського мандата екснардеп Олег Барна, відомий нецензурною лайкою на адресу журналіста 1+1 у стінах парламенту та неодноразовими образами медійників, які ставили йому критичні запитання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter