Нардепи прагнуть якнайшвидше ратифікувати Стамбульську конвенцію

Дата: 12 Липня 2016
A+ A- Підписатися

До кінця тижня будуть подані всі документи для ратифікації у Верховній Раді Стамбульської конвенції – Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами.

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, про це заявила депутатка Ірина Луценко під час фінального заходу із підготовки до ратифікації Конвенції.

“Я щойно з Верховної Ради. І принесла підписи від усіх голів фракції, від керівників, від депутатів… Це підписи під моєю частиною законопроектів, які необхідні для ратифікації Стамбульської конвенції. Мені навіть кажуть: “Іро, давайте вже ваші документи – вже зал перегрітий”. Сподіваюсь, до кінця тижня вже будуть подані всі остаточні документи для ратифікації Конвенції”, – каже  Луценко.

За її словами, великий проект Ради Європи в Україні завершується. Тепер Україні треба не просто ратифікувати конвенцію, а імплементувати її положення.

“Щоб було мінус 1500 жінок, які помирають щороку в Україні від домашнього насильства”, – додала Луценко.

Стамбульська конвенція була відкрита для підписання 11 травня 2011 року в рамках 121-го засідання Комітету міністрів Ради Європи у Стамбулі (Туреччина). Україна стала 17-ю державою, яка приєдналася до цього важливого міжнародно-правового інструменту, підписавши Стамбульську конвенцію 7 листопада 2011 року.

Ратифікацію Україною Стамбульської конвенції було включено до Плану законодавчого забезпечення реформ в Україні, прийнятого Постановою №2986, і заплановано на II квартал 2016 року.

Стамбульська конвенція створює всеохоплюючі правові рамки захисту жінок від усіх форм насильства та спрямована на попередження та ліквідацію цього явища.

Ратифікацію Конвенції експерти передбачають у липні цього року.

Нагадаємо, 5 липня в Україні стартував флешмоб ‪#‎яНеБоюсьСказати, ініційований журналісткою Анастасією Мельниченко про сміливість говорити вголос про випадки насильства, які довелося пережити.

Цього ж дня у ВР була зареєстрована постанова, яка закликає президента України та уряд прискорити ратифікацію Стамбульської конвенції.

За даними Національної поліції України, лише у 2015 році зареєстровано більше 116 тисяч заяв за фактами скоєння насильства в сім’ї, складено більше 78 тисяч адміністративних протоколів.

Відповідно до офіційної статистики кожна п’ята жінка в Україні страждає від насилля. Експерти ж говорять про принаймні в чотири рази вищі показники.

Наразі також триває інформаційна кампанія “Війна, яка не відпускає” проти насильства над жінками учасників АТО, яку підтримує Український жіночий фонд.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter