Для близько 75% українців не доступна кваліфікована допомога в сфері психічного здоров’я – дослідження

Дата: 03 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Три чверті українців не мають доступу до кваліфікованої допомоги в сфері психічного здоров’я. А проблеми з психічним здоров’ям посідають друге місце серед причин інвалідності в Україні.

Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я України, такими є результати оцінки проблематики психічного здоров’я, проведеної Міжнародним медичним корпусом, Світовим банком, Швейцарським бюро співробітництва у Львівській, Полтавській та Запорізькій областях.

Дослідження фокусувалося на найпоширеніших психічних розладах: депресія, тривожні стани, посттравматичний стресовий розлад та розлади, пов’язані з вживанням алкоголю.

Проблеми з психічним здоров’ям в Україні тісно пов’язані з бідністю, безробіттям та відчуттям небезпеки, що посилюються у зв’язку з наслідками військового конфлікту на Сході країни. Так, в зоні ризику психологічних розладів є українці похилого віку, з низьким рівнем освіченості та ті, що живуть на сході України. Серед осіб старшого віку депресія найчастіше з’являється у людей, які страждають хронічними захворюваннями.

“В Україні багато психіатрів, але не вистачає психологів, психотерапевтів, соціальних працівників. Державні університети не завжди можуть забезпечити належну якісну підготовку кадрів, а приватні заклади пропонують дороге навчання психотерапевтів, яке іноді не керується науково обґрунтованими підходами до лікування”, – наголошується в повідомленні.

Проблемою також є відсутність системи ліцензування та сертифікації професіоналів, навчальних центрів, а також висока вартість лікування, недостатня кількість інформації у населення про надання допомоги, відсутність довіри до системи, географічна віддаленість, побоювання поширення інформації.

Крім того, МОЗ відзначає гостру проблему психічних розладів, пов’язаних з надмірним вживанням алкоголю.

“Близько 40% смертей чоловіків працездатного віку і 22% жінок віком від 20 до 64 років є наслідком вживання алкоголю. Найчастіше причиною смерті, пов’язаної з психічними розладами та вживанням алкоголю, є суїцид. Україна сьогодні входить до десятки країн з найвищими показниками суїциду”, – зазначено в повідомленні.

У МОЗ наголосили і на те, що психічні розлади часто впливають на здоров’я, зокрема, депресія викликає ішемічну хворобу серця, посттравматичний стресовий розлад – на рівень смертності від неї.

“Вживання алкоголю часто є причиною туберкульозу, респіраторних інфекцій, множинного раку, серцево-судинних захворювань і хвороби системи кровообігу, цирозу печінки, панкреатиту, епілепсії, цукрового діабету, травм і міжособистісного насильства”, – зазначили у відомстві.

Міжнародні експерти зауважують, нині психічні захворювання – один з найбільших невидимих тягарів у світі. До 2030 року депресія стане третьою найбільш поширеною хворобою в країнах з низьким доходом і другою – з середнім. Натомість кожен долар, інвестований у лікування загальних психічних розладів в Україні, принесе 2 долари у відновлення людської продуктивності, тобто це інвестування в економіку країни.

“Психічне здоров’я є ключовим напрямком охорони здоров’я у світі. Саме тому Світовий банк підтримує і продовжуватиме підтримувати Україну у цьому питанні — як аналітично, так і практично”, — зазначив Фон Зао, керівник програми людського розвитку Світового Банку у Білорусі, Молдові та Україні.

У МОЗ також повідомили, що у березні цього року міністерство спільно з фахівцями-експертами психологічного здоров’я (науковцями, психіатрами, наркологами, психологами, психотерапевтами та інш.) почали роботу над Концепцією розвитку охорони психічного здоров’я в Україні. Зараз Концепція отримала погодження в міністерствах і МОЗ сподівається, що незабаром вона буде затверджена Кабінетом міністрів України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter