Дії мера Івано-Франківська щодо ромів є виявом етнічного профайлінгу – Омбудсманка

Дата: 23 Квітня 2020
A+ A- Підписатися
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, який розпорядився вивезти ромів з міста, грубо порушив їхні права. 
 
Про це йдеться у зверненні, оприлюдненому пресслужбою Офісу Омбудсманки. 

 

“Під час проведення наради в Івано-Франківську було зазначено, що правоохоронці вивезли з міста 10 осіб ромської національності та передали їх представникам поліції Закарпатської області. Такі дії стосовно представників ромської національної меншини є проявом етнічного профайлінгу – одного з різновидів расової дискримінації, а також грубим порушенням прав ромів на свободу пересування та вільний вибір місця проживання”, – зазначають у публікації.   
 
У ній також акцентують, що це не перший випадок поширення дискримінаційних висловлювань на адресу вразливих груп суспільства з боку Івано-Франківського міського голови:
 
“Уповноваженою неодноразово приверталась увага вказаної посадової особи щодо неприпустимості дискримінаційної практики та поширення мови ворожнечі щодо вразливих груп, зокрема стосовно ромів. До нього вже направлено звернення щодо дотримання вимог антидискримінаційного законодавства при виконанні своїх посадових обов’язків”. 
 
Крім того, додають у публікації, Омбудсманка звернулася до керівництва Національної поліції України з проханням вжити передбачених законом заходів щодо об’єктивного, повного та неупередженого дослідження всіх обставин вказаного кримінального правопорушення. 
 
Денісова також наголосила, що робота місцевих органів влади має бути спрямована на забезпечення мирного співіснування різних груп суспільства:
 
“Звертаємо увагу, що в умовах поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 соціально незахищені групи населення, в тому числі представники ромської національної меншини, потребують особливої уваги та захисту. Подібні ж дискримінаційні дії посадових осіб є неприпустимими, адже ще більше поглиблюють і загострюють вразливе становище незахищених категорій громадян”.
 
Нагадаємо, що мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив правоохоронцям вивезти ромів з міста до Закарпатської області. Тих, хто їхати відмовляється, очільник міста рекомендував “пакувати” в автобус. Про це йшлося на щотижневій оперативній нараді, де також повідомили, що десятьох людей уже вивезли з міста. 

Водночас представникам благодійної організації “Ромський жіночий фонд “Чіріклі” в мерії повідомили, що офіційного розпорядження “вивозити ромів” не було і, можливо, “пан мер неправильно висловився під час наради”.  

Згодом Коаліція ромських неурядових громадських організацій України звернулася до влади з вимогою вжити негайних заходів щодо запобігання антиромським настроям та подіям у регіонах України.

За фактом висловлювання Марцінківа слідчі поліції Івано-Франківщини розпочали кримінальне провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України – порушення рівноправності громадян.

Про це повідомив голова МВС Арсен Аваков, який у своєму твітері написав таке:

“Позиція міського голови є неприпустимою! Національна поліція – не каральна машина, пане голово, Україна – не “совок”, Франківськ – не князівство!” 

Пізніше Руслан Марцінків вибачився “за емоції” під час оперативної наради та прокоментував ситуацію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter