Держприкордонслужба таки впустила в Україну журналіста російського “Дождя” після втручання нардепа Найєма

Дата: 02 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Державна прикордонна служба України пропустила в країну кореспондента російського телеканалу “Дождь” Олексія Коростельова, якого утримували в аеропорту Києва “Бориспіль” з восьмої години ранку. Це сталося після того, як народний депутат від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм написав звернення голові прикордонного пункту аеропорту.

Про це повідомляє телеканал “Дождь”. 

Напередодні журналіст оприлюднив фотокопію документа з мотивацією відмови – непідтверджена мета запланованого перебування в Україні і відсутність достатньої кількості грошей.

“Рубрика “Лошара”: депортують з Києва через те, що я жебрак. Щоб в’їхати на територію України, тепер, як виявилося, треба мати при собі не менше 50 баксів на день (їжу на тиждень, отже, потрібно $ 450). Як вони дізналися, що у мене немає цих грошей на карті, – не знаю. Напевно, треба було показати номер рахунку в Яндекс.Гаманці”, – написав Коростельов на своїй сторінці у мережі Facebook. 

“Друга причина, зазначена в рішенні про депортацію, – відсутність запрошення. Брехня. Їхав на стажування. Все було при собі, включаючи зворотний квиток і бронь у готелі. Це при тому, що я бував у Києві двічі та проходив контроль на кордоні без зворотного квитка, броні, запрошень та іншого лайна”, – зауважує кореспондент “Дождя”.

Олексій Коростельов

За словами Коростельова, українські прикордонники планували відправляти його до Кишинева о 19:40, звідки він прилетів, за рахунок української сторони.

“Я гарантую його мету перебування в Києві з 2 по 6 липня 2018 року і забезпечую його виїзд із країни після закінчення курсу розслідувальної журналістики OPEN Media Hub”, – написав Мустафа Найєм.

Тренінг, організований OPEN Media Hub, відбудеться в Києві з 2 по 6 липня для журналістів з Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови, Росії та України. Крім Коростельова, на тренінг приїхала ще одна російська журналістка, але проблеми під час перетину кордону виникли тільки у нього.

На телеканалі “Дождь” повідомляють, що останніми роками Коростельов двічі їздив до Києва за редакційним завданням, у 2015 та 2017 роках. Він не відвідував території незаконних збройних формувань на Донеччині та Луганщині. У прес-службі СБУ ЗМІ повідомили, що у відомства претензій до Коростельова немає.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter