Депутати хочуть, щоб цивільні справи кримчан розглядалися на Херсонщині

Дата: 09 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Комітет Верховної Ради з прав людини рекомендував народним депутатам ухвалити в першому читанні за основу законопроєкт №3048, який пропонує запровадити альтернативну підсудність у цивільних справах для мешканців тимчасово окупованого Криму. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

Проєкт пропонує внести зміни до ст. 12 Закону “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”. Наразі через цю статтю судові справи, підсудні розташованим у Криму судам, розглядаються судами Києва відповідної юрисдикції та інстанції. Однак, як зауважують автори документа, щоб дістатися до столиці, кримчанам потрібно згаяти щонайменше 15 годин в один бік.

“Окрім цього, це також потребує витрат, значно більших за розмір судового збору, від сплати якого вони не звільнені. При цьому для відкриття провадження, зокрема в цивільній справі, необхідно спочатку звертатися до апеляційного суду для визначення конкретного місцевого суду, а вже потім належним чином дооформлювати позовну заяву”, – йдеться в обґрунтуванні законопроєкту.

Автори документа називають учасників спорів вразливими громадянами й вважають, що нововведення має стосуватися насамперед цивільних справ. Вони звертають увагу, що ст. 317 Цивільного процесуального кодексу вже дозволяє подавати заяви про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України до будь-якого суду на контрольованій.

Документ пропонує надати право кримчанам звертатися до будь-якого суду Херсонщини для розгляду цивільної справи за їхніми позовами або ж із клопотанням до суду міста Києва про передання справи на розгляд у Херсонській області.

Автори законопроєкту – депутати від “Слуги народуРуслан Горбенко й Тарас Тарасенко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter