Депутати Бундестагу незадоволені реформами в Україні

Дата: 02 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

У фракції ХДС/ХСС переконані, що фінансову допомогу Україні треба надавати не авансом, а порціями – зважаючи на хід імплементації схвалених реформ та їх практичну реалізацію.

Як повідомляє “Німецька хвиля”, свої міркування з цього приводу депутати виклали у письмовому документі “За активну європейську політику щодо України”.

Автори документа виходять з того, що “політична мета дій Москви полягає у дестабілізації України та запобіганні її зближенню з ЄС”. Але якщо Україна не піде європейським шляхом розвитку та залишиться у певному проміжному стані між ЄС та Росією, Франц Йозеф Юнґ із фракції ХДС/ХСС, це “матиме дестабілізуючий вплив на весь регіон, у тому числі на дві інші країни, які підписали з ЄС угоди про асоціацію – Грузію та Молдову”. Великим є, на його думку, у такому разі й ризик появи ще однієї потужної хвилі біженців до країн ЄС – з України.

Як вважає доповідач ХДС/ХСС по Україні Карл-Ґеорґ Вельманн, голова Європейської Ради Дональд Туск є ідеальною кандидатурою для координації європейських зусиль на українському напрямку.

“Йому слід регулярно відвідувати Київ, – сказав він, – і авторитетом своєї посади постійно підштовхувати місцевих політиків до реформ”.

Це необхідно робити тому, що, за оцінкою Вельманна, у самого українського керівництва не вистачає сил та політичної волі для проведення реформ.

“Найбільше нас хвилює проблема корупції, – говорить Вельманн. – Ми не бачимо волі уряду до боротьби з корупцією”.

Якрозповів депутат Бундестагу, три тижні тому він розмовляв з керівництвом створеного за ініціативи уряду антикорупційного відомства та дізнався, що робота ще і не починалася – немає ні кошторису, ні персоналу.

Сумнівається Вельманн і в здатності українського уряду обмежити вплив олігархів на політичні процеси в країні. Німецький парламентар нагадав, що і сам президент Петро Порошенко відноситься до числа найбагатших комерсантів в країні: “І якщо взяти цей критерій для визначення поняття олігарх, то й він грає в ці ігри”.

Вельманн розповів журналістам про свою випадкову зустріч у літаку – на шляху з Києва до Берліна – з представником німецького енергетичного концерну E.On в Україні, за словами якого, весь український енергетичний ринок перебуває під контролем президента.

“Тобто, з комерційної точки зору, Порошенко дуже успішний, його можна тільки привітати”, – з іронією заявив Вельманн.

За оцінками європейських фінансових експертів, для модернізації інфраструктури, адміністративної та судової систем, галузі освіти та промисловості Україна потребує допомоги у розмірі понад 100 мільярдів євро. Значні кошти Києву вже перераховані.

Проте подальші транші, вважають у фракції ХДС/ХСС, слід поставити в безпосередню залежність від реалізації реформ.

“В Україні не бракує письмових концепцій реформ, пропозицій щодо цього і вже ухвалених законів, – наголошує Вельманн. – Дефіцит у їх імплементації, застосуванні на практиці”.

Він пропонує застосувати щодо України “грецьку модель”, за якої кошти з пакета фінансової допомоги Афінам переказують невеликими порціями, причому, не до, а після реалізації запропонованих кредиторами реформ і заходів економії.

“Скажімо, наказано приватизувати порт або провести ту чи іншу реформу, – пояснює Вельманн, – отже, спочатку – приватизація або реформа, потім – гроші, а якщо затримка – то не буде наступного мільярда”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter