Депутат ОПЗЖ хоче криміналізувати пропаганду чайлдфрі, позашлюбних стосунків та розпусти

Дата: 28 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді України зареєстрували проєкт закону №3316-1,  який передбачає встановлення кримінальної відповідальності за “публічні заклики та/або пропаганду відмови від народження дітей, руйнування інституту сім’ї, позашлюбних і протиприродних статевих відносин та розпусти”. 

Текст законопроєкту, автором якого є народний депутат від “Опозиційної платформи – за життя” Олег Волошин, розміщено на офіційному вебпорталі ВР.  

Олег Волошин

Фактично документ копіює зареєстрований раніше проєкт закону №3316 щодо криміналізації злочинів ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності (СОҐІ), який на розгляд внесла депутатка Ольга Василевська-Смаглюк від партії “Слуга народу”. 

Утім, замість мотиву ненависті за ознакою СОҐІ, у  проєкті закону №3316-1 Волошин пропонує доповнити низку статей і Йдеться про статті ККУ щодо умисного вбивства, доведення до самогубства, умисного тяжкого тілесного ушкодження, умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження, побоїв і мордування, катування, погрози вбивством, групового порушення громадського порядку, масових заворушень. Кримінального кодексу мотивом нетерпимості до інституту сім’ї чи сімейних цінностей, а також внести його до обставин, які обтяжують покарання. 

Окремо в документі йдеться про те, щоб додати в КК статтю 161-1, згідно з якою публічні заклики та/або пропаганда відмови від народження дітей, руйнування інституту сім’ї, позашлюбних і протиприродних статевих відносин та розпусти каратимуться штрафом від 3 400 до 8 500 грн для громадян і від 8 500 до 17 тис. грн для посадовців або обмеженням волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років або без такого.  

Такі самі дії, вчинені організованою групою осіб або які спричинили тяжкі наслідки, пропонують карати позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років. 

Оксана Гузь, адвокатка, старша партнерка адвокатського об’єднання “Прове” в коментарі ZMINA називає ініціативу Волошина невдало обґрунтованою, здійсненою без належного юридичного оцінювання чинних законодавчих норм і загрозливою для прав людини:
 
“Основна загроза – це обмеження права на свободу переконань, на вільне їх виявлення, на свободу шукати, одержувати й поширювати інформацію та ідеї. Це зазіхання на повагу до приватного та сімейного життя. Мені цікавіше, як автор бачить практичне застосування запропонованих ним норм. Як виглядатиме, наприклад, пропаганда позашлюбних стосунків? Чи розцінюватиметься як пропаганда відкрите проживання чоловіка і жінки однією сім’єю, але в незареєстрованому в органах РАЦС шлюбі? А якщо в незареєстрованому шлюбі, але в церковному?” 
 
Те саме запитання, додає вона, можна поставити стосовно “протиприродних” статевих відносин:
 
“Це взагалі про які відносини йдеться? Такого визначення немає в українському законодавстві. Свого часу існувала відповідальність за задоволення статевої пристрасті неприродним способом, але законодавство змінилося, і досить давно”.
 
На переконання Гузь, реєстрація такого законопроєкту є “досить недолугим способом завалити спроби закріплення в українському законодавстві відповідальності за злочини, вчинені з мотивів нетерпимості до сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності”: 
 
“Дуже прикро, що іноді правом законодавчої ініціативи, яке надано народним обранцям, зловживають”.
 
Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №3316-2 щодо криміналізації злочинів ненависті за ознакою СОҐІ. Він є альтернативним щодо зареєстрованого раніше проєкту закону Василевської-Смаглюк. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter