ДБР оголосило підозру поліцейському у справі про побиття дітей в експритулку “Світанок”

Дата: 25 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань (ДБР) повідомили про підозру дільничному офіцеру одного з відділів поліції в Одесі, який причетний до знущань з вихованців колишнього притулку “Світанок”.

Про це повідомили в ДБР.

Слідчі встановили, що правоохоронець, який на момент скоєння злочину обіймав посаду інспектора з ювенальної превенції сектору превенції одного з відділень Малиновського відділу поліції в Одесі, застосовував фізичну силу та морально принижував вихованок “Світанку”. 

Окрім підозри в перевищенні влади або службових повноважень, що супроводжувалися насильством, поліцейському також вручили клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави та усунення його з обійманої посади. 

Водночас громадська діячка та колишня патрульна поліцейська Зоя Мельник, яка першою розповіла про знущання з дітей у притулку, повідомила, що підозру ДБР вручило Андрієві Крецулу. Діти зі “Світанку” скаржилися, що він бив їх, тягав за волосся, принижував, ставив на коліна і погрожував приїжджати й випорожнюватися на голову. 

Правоохоронці додали, що в разі доведення провини підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років із забороною обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років.

Нагадаємо, наприкінці минулого року громадська діячка, колишня патрульна поліцейська Зоя Мельник опублікувала на своїй фейсбук-сторінці допис про те, що з вихованців центру знущається приватна охорона, з якою заклад співпрацює. Зокрема, Мельник описала випадок, коли двох підлітків, яких застали за статевим актом, прилюдно принижували, змусили жувати використаний презерватив, побили, обливали холодною водою, застосовували до них електрошокер. Під час цього нібито були присутні й вихователі закладу. 

Згодом конфлікт набрав обертів, а тому Генеральна прокуратура України взяла на контроль перебіг досудового розслідування щодо порушення прав вихованців центру. На початку листопада правоохоронці обшукували офіс охоронної фірми “Центр”, яка, ймовірно, причетна до знущань з підопічних. 

Журналісти також встановили, що до знущань з дітей у притулку були причетні й поліцейські.

На початку поточного року за знущання з дітей охоронець експритулку “Світанок” дістав умовний термін. Також двох вихователів колишнього притулку судитимуть за те, що не перешкоджали насильству над дітьми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter