Мілітаризацію освіти в Криму фіксуватиме спеціальний центр документування порушень прав людини

Дата: 18 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Мілітаризацію освіти як порушення прав дітей планують фіксувати в Центрі документування фактів порушень прав і свобод людини.

Про це у відповіді на інформаційний запит виданню ZMINA повідомила заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук.

“Створення відповідного реєстру дозволить сформувати та утримувати захищену, постійно оновлювану та доступну для запитів базу даних про порушення прав і свобод на тимчасово окупованій території у зв’язку зі збройною агресією та окупацією”, – повідомила вона. У відомстві сподіваються, що реєстр використовуватимуть українські та міжнародні судові інституції.

У Мінреінтеграції зазначають, що окупаційна влада в Криму систематично проводить різні заходи, спрямовані на пропаганду служби в збройних силах країни-агресора серед учнів шкіл та студентів вищих навчальних закладів.

Міністерство вказує на створення на півострові осередків руху “Юнармія”, куди залучають дітей, старших за сім років. Наразі в “Юнармії” перебувають понад 600 тисяч кримських дітей.

Росія демонструє бажання координувати всі заходи “патріотичної” молодіжної політики на рівні формально недержавних організацій. Водночас вона використовує напрацьований інструментарій впливу на молоде покоління: проводяться масові заходи із “вшанування пам’яті”, масові показові “прийняття присяги”. Будь-яка активність під егідою організації залучає школярів до культури поводження зі зброєю, регулярно проводяться військово-патріотричні ігри, реальною метою яких є набуття їхніми учасниками базових навичок військового вишколу і тактики бойових дій”, – мовиться у відповіді Мінреінтеграції.

За даними відомства, окупаційна влада планує створити повноцінну військово-патріотичну і військово-спортивну програму: військові види спорту, де буде навчання військовій справі  – не лише складання і розбирання автоматів, а й курс молодого бійця зі стройової і вогневої підготовки з пневматичною зброєю. Діти вивчатимуть основи тактичних дій та військову історію РФ.

Раніше Кримська правозахисна група закликала посилити санкції проти Росії, щоб змусити її зупинити мілітарацію Кримського півострова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter