ЦВК змінила порядок зміни місця голосування для переселенців з Донбасу. Що нового?

Дата: 07 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Центральна виборча комісія спростила порядок тимчасової зміни місця голосування для виборців, які мають реєстрацію на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.

Про це повідомляє громадський холдинг “Група впливу”.

Процедуру зміни місця голосування для переселенців з окупованого Криму ЦВК змінила ще у 2014 році. Тоді чиновники доповнили відповідну постанову пунктом про можливість для виборців, виборча адреса яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, не додавати до заяви про тимчасову зміну місця голосування обґрунтування та додаткових документів.

Тепер у постанову внесли такі ж зміни для ВПО з окупованих частин Луганської та Донецької областей.

“Наразі ще немає відповідного Указу Президента “Про затвердження меж та переліку районів міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях”. Згідно відповіді від Адміністрації Президента, що надійшла на інформаційний запит Центру інформації про права людини, станом на 1 серпня 2018 проект указу президента та додатки до нього від Міноборони ще перебували на опрацюванні в АП”, – зауважує виконавча директорка “Громадського впливу” Тетяна Дурнєва.

Процедурою тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси можна скористатися лише на період проведення виборів президента України, народних депутатів України та всеукраїнського референдуму. Для цього виборцю потрібно не раніше дня початку відповідного виборчого процесу та не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування написати заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси й подати її в орган ведення Реєстру виборців за місцем перебування на день виборів.

Водночас під час голосування за депутатів Верховної Ради виборець отримує лише один бюлетень для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та не зможе обирати депутата в мажоритарному окрузі, якщо виборча адреса людини не належить до цього округу.

При цьому експерти уточнюють, що положення про тимчасову зміну місця голосування не поширюються на місцеві вибори. Правозахисники та міжнародні партнери неодноразово закликали українську владу надати таку можливість для переселенців, проте нещодавно Верховний Суд постановив, що право участі в місцевих виборах є лише у тих громадян України, які постійно проживають на відповідній території та мають реєстрацію постійного місця проживання на території відповідного села, селища, міста.

Щоб вирішити проблеми з виборами для переселенців, розробили законопроект №6240, який вже більше року лежить на розгляді в парламенті. Якщо ж депутати ухвалять документ, то у переселенців та інших мобільних груп населення з’явиться  можливість тимчасово змінювати не місце голосування, а постійну виборчу адресу. Це дозволить отримувати два бюлетені на парламентських виборах та голосувати на місцевих виборах, звернувшись до органу ведення Реєстру виборців лише один раз, а не під час кожних виборів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter