В Україні уклали 43 медіаційні угоди з дітьми-правопорушниками, що мають їх ресоціалізувати

Дата: 04 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

З березня 2019 року в Україні уклали 43 медіаційні угоди між потерпілими та неповнолітніми в межах пілотного проекту з відновного правосуддя.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України. 

Проект діє на базі системи надання безоплатної правової допомоги у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. У міністерстві переконані, що відновне правосуддя дає шанс неповнолітнім правопорушникам “переписати” своє життя за позитивним сценарієм”

Відновне правосуддя – це справедливе вирішення спору чи конфлікту, спрямоване на подолання його негативних наслідків та зцілення його учасників із соціального погляду.

Ідеальна мета такого правосуддя – сформувати у правопорушників почуття відповідальності за власні дії та повернути ситуацію, яка існувала до конфлікту, або, якщо це неможливо, компенсувати заподіяну шкоду.

У програмі правопорушники можуть взяти участь за чотирьох умов:

– за наявності потерпілої сторони – фізичної або юридичної особи;

– якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості;

– визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;

– якщо неповнолітній та потерпіла сторона дали згоду на участь у програмі.

“З усіма неповнолітніми, які беруть участь у програмі з відновного правосуддя, працюють професійні психологи. Фахівці складають психологічні портрети цих дітей. Після цього призначаються заходи, направлені на ресоціалізацію неповнолітніх. Слід зазначити, що неповнолітні підозрювані не завжди належать до вразливих категорій населення. Є діти із звичайних сімей, які потрапляють в невдалий збіг обставин, і не усвідомлюючи всіх наслідків, порушують закон”, – розповідає директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина.

У відомстві розповіли про один кейс такої програми за участі двох дітей-правопорушників. Повідомляється, що обидва працюють, аби фінансово допомогти своїм родинам. Один – помічником комбайнера, другий – касиром у магазині. Матері хлопців є колегами, працюють на одному підприємстві. І саме з території цього підприємства хлопці вирішили поцупити металевий брухт. Як потім пояснили – “не думали, що у купи заліза є власник”.

Зазвичай правоохоронці інкримінують за такі дії порушення ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України – “крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб”. Максимальне покарання за цим злочином – обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

“Участь хлопців у програмі відновлення надало їм можливість зійти з хибної стежки, на яку вони ступили випадково. Під час медіації хлопці вину визнали, вибачилися перед потерпілим. Вони усвідомили, що зароблені власною працею гроші значно привабливіші, ніж отримані нечесним шляхом. Заходи з ресоціалізації – зустрічі з психологом, тренінги, індивідуально-корекційні заняття – допомогли неповнолітнім вирішити проблеми, які призвели до правопорушення”, – запевняють у Міністерстві юстиції України.

Посередниками у програмах з відновного правосуддя виступають адвокати, які співпрацюють із системою Безоплатної правової допомоги та успішно пройшли навчання з теми “Базові навички медіації у кримінальному процесі”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відновне правосуддя, або Як уберегти від в’язниці дітей-правопорушників

Пілотний проект “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину” впроваджують Міністерство юстиції України, Генеральна прокуратура України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та ГО “Платформа прав людини”.

Раніше Центр прав людини ZMINA з посиланням на дані Генпрокуратури повідомляв, що із 3 980 правопорушень, скоєних неповнолітніми у 2018 році, 3 050 – злочини проти права власності. Тобто ці злочини складають 77% дитячих правопорушень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter