Цього року ЛГБТІ-переселенців вдвічі частіше дискримінували під час пошуку житла і роботи

Дата: 10 Липня 2017
A+ A- Підписатися

На початку 2017 року вдвічі збільшилася у порівнянні з  2016 кількість заяв внутрішньо переміщених представників ЛГБТІ-спільноти про дискримінацію під час пошуку роботи та житла.

Про це йдеться в інформаційному бюлетені Кластеру ООН з питань захисту, випущеному у червні 2017  року.

Як зазначено у бюлетені, внутрішньо переміщені ЛГБТІ зазнають подвійної дискримінації через статус ВПО та сексуальну орієнтацію. Їх можуть звільнити з роботи, як тільки стануть відомі їхня орієнтація чи гендерна ідентичність, також вони можуть зазнавати труднощів у пошуку приватного житла. Вони також можуть мати проблеми у співмешканні з іншими ВПО у місцях колективного проживання, якщо їхня сексуальна орієнтація чи гендерна ідентичність стане відомою.

Крім того, автори звіту наголошують, що незважаючи на те, що в 2015 році були прийняті зміни до Трудового кодексу України про заборону дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності на робочому місці, новий проект Трудового кодексу, який на даний момент перебуває на розгляді у парламенті, не містить положень про заборону дискримінації за ознакою СОГІ.

Дискримінація внутрішньо переміщених представників ЛГБТІ-спільноти відбувалась також і під час намагання отримати медичну допомогу.

Представники повідомили про дискримінацію в установах охорони здоров’я та про порушення конфіденційності пацієнтів у питаннях сексуальної орієнтації та ВІЛ-статусу.

ВІЛ-позитивні ЛГБТІ стикаються з додатковою стигматизацією або навіть відмовою у лікуванні.

Крім того, згідно з бюлетенем, ті, хто мешкає у районах біля лінії розмежування та на непідконтрольній території, можуть не мати необхідного доступу до лікування проти ВІЛ, гормональної терапії для трансгендерних людей, доступу до послуг у сфері репродуктивного та сексуального здоров’я через упереджене ставлення з боку медичного персоналу .

Кластер ООН з питань захисту (Protection Cluster) роботу якого координує Агентство ООН у справах біженців, складається з представників гуманітарних організацій, включно з агентствами системи ООН, міжнародними та національними неурядовими організаціями, що надають допомогу внутрішньо переміщеним особам та населенню, що постраждало внаслідок конфлікту в Україні. Кластер з питань захисту координує допомогу у сфері захисту прав та працює над удосконаленням законодавства, що має прямий вплив на громадян, що постраждали внаслідок конфлікту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter