Чернівецький активіст звинувачує прокурора в підробці обвинувального акта у справі про напад на нього

Дата: 10 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Прокурор Чернівецької місцевої прокуратури подав до суду підроблений обвинувальний акт у справі про  напад на двох місцевих активістів та журналістів громадської організації “Стоп корупції” Миколу Петіченка та Валерія Аіріні, який стався в березні цього року.

Про це йдеться в заяві потерпілого активіста Миколи Петіченка до прокуратури Чернівецької області, яку він опублікував на своїй сторінці у Фейсбуку.

У ній вказано, що 22 листопада 2018 року на підготовчому судовому засіданні в Шевченківському районному суді Чернівців під час розгляду клопотання адвоката про повернення обвинувального акта та реєстру матеріалів досудового розслідування прокурору було встановлено відмінність між двома обвинувальними актами.

 Зокрема, між примірниками, наданими прокурором суду і підозрюваному.

“Так, в розділі ІІ “Прийняті в ході досудового розслідування процесуальні рішення” реєстру матеріалів досудового розслідування, додано пункт 32 “Виділення матеріалів”, пункт 33 “Складання та затвердження обвинувального акта”. Натомість в екземплярі, що надано підозрюваному, в розділі ІІ всього 32 пункти та відсутній пункт “Виділення матеріалів”.

Тобто прокурором Чернівецької міської прокуратури юристом І класу Ротарем Сергієм Борисовичем подано до суду підроблений документ, чим вчинено злочин, передбачений статтею 366 ККУ (“Службове підроблення”)”, – вказує Петіченко в заяві.

 У заяві до обласної прокуратури Петіченко просить відкрити за фактом службового підроблення кримінальне провадження. 

У другій своїй заяві до Шевченківського райсуду Чернівців потерпілий просить про відвід прокурора Сергія Ротаря, оскільки відмінність між обвинувальними актами “викликає обґрунтовані сумніви щодо його упередженості”.    

Як прокоментував Центру інформації про права людини сам Микола Петіченко, двома різними варіантами обвинувального акта “прокуратура намагається поховати справу”.

“В одному обвинувальному акті немає пункту роз’єднання справи, тобто лише 32 пункти. У другому – за півгодини до засідання суду принесли акт уже з 33 пунктами, бо ми підняли галас, адже не були ознайомлені зі справою”, – каже Петіченко. 

Крім того, за словами Петіченка, поліція довела, що напад на нього і його колегу вчинила група осіб, а прокуратура у своєму обвинувальному акті посилається на інший пункт статті Кримінального кодексу (п. 2, ст. 345-1), де не йдеться про груповий напад.

Як відомо, 7 березня в Чернівцях було скоєно напад на представника організації “Стоп корупції” Валерія Аіріні. За два дні невідомі зловмисники побили його колегу по організації Миколу Петіченка. 

“Стоп корупції” позиціонує себе як “громадська організація, яка поєднує розслідувальну журналістику, юридичну підтримку та правовий захист громадян від корупційних дій посадовців”.

Поліція відкрила провадження за частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу України (“Умисне легке тілесне ушкодження”).

У жовтні Чернівецька місцева прокуратура затвердила та передала до суду обвинувальний акт щодо 32-річного мешканця Чернівців, який побив двох журналістів. Чоловіку інкримінують умисне заподіяння журналісту легких тілесних ушкоджень у зв’язку зі здійсненням ним законної професійної діяльності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter