Через останні реформи школи не зацікавлені фіксувати жорстоке поводження з дітьми – експертка

Дата: 27 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

В умовах існуючої на сьогодні системи попередження насильства та жорстокого поводження щодо дітей школи не зацікавлені фіксувати випадки жорстокого поводження та передавати цю інформацію до координуючого органу.

Про це йдеться у колонці члена Коаліції “Права дитини в Україні” Марії Ясеновської на сайті Центру інформації про права людини.

За словами правозахисниці, у Національній поліції зараз немає органу, який би ефективно працював з дітьми в конфлікті з законом. Кримінальна міліція у справах дітей, яка діяла раніше, не функціонує, орган ювенальної превенції не має достатніх законодавчих повноважень, механізмів і протоколів впливу.

“Шкільна поліція, про яку говорить Національна поліція, має абсолютно інші функції, і не вирішує тих проблем і потреб, які є реально в нашій країні, крім того, є експериментальною і працює тільки в обмеженій кількості областей країни. Тому необхідне вдосконалення механізму захисту дітей від жорстокого поводження, зокрема, в сім’ї та школі”, – наголошує Ясеновська.

За її словами, на сьогодні затверджено новий Порядок розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення. Цей Порядок вдосконалює механізм отримання звернень координуючого органу. Однак основною проблемою залишається реагування на випадки жорстокого поводження і профілактична робота.

Так, наприклад, у випадках виявлення жорстокого поводження з дитиною у школі, відповідальність перекладається на персонал закладу. При цьому не враховується профілактична діяльність, що проводилася школою. Іншими словами – якщо школа заявляє про виявлення факту, то саме вона “автоматично” стає крайньою, відповідальною за цю проблему, навіть якщо добре працює в цьому напрямку. У результаті – немає зацікавленості ні фіксувати випадки жорстокого поводження, ні передавати цю інформацію до координуючого органу.

З цієї ж причини, за словами експертки, залишається малопомітною проблема буллінгу, адже не всі випадки жорстокого поводження фіксуються.

Ясеновська констатує, що ювенальна юстиція як система в Україні досі не створена.

“Із 2012 року задекларовано розвиток системи кримінальної юстиції щодо дітей, що значно звужує принципи, функції і цілі ювенальної юстиції. Однак і ця концепція не впроваджується. Органу, відповідального за адміністрування ювенальної юстиції, досі нема”, – стверджує правозахисниця.

Вона також повідомила, що Коаліція “Права дитини в України”,  закликає владу розглянути можливість створення інституту Уповноваженого Верховної Ради з прав дитини як незалежного відповідно до Паризьких принципів органу, що захищає права дитини.

Докладніше про актуальні проблеми у сфері прав дитини в Україні читайте у публікації “Права дитини не в пріоритеті?”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter