Через 8 місяців після випадку з дитиною на візку цирк запустив підйомник для маломобільних груп

Дата: 15 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Державне підприємство “Національний цирк України”, де у лютому дискримінували дівчинку на візку, у грудні закінчило встановлення підйомника, за допомогою якого до закладу зможуть дістатися люди з інвалідністю.

Як повідомили у прес-службі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, таким чином цирк відреагував на відкрите офісом Омбудсмана провадження за фактом порушення прав дитини з інвалідністю та її сім’ї при відвіданні вистави.

“Ситуація щодо забезпечення рівного доступу до відвідування Національного цирку України людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення перебувала на контролі Уповноваженого протягом десяти місяців через необхідність проведення додаткових робіт для встановлення засобів розумного пристосування”, — зазначили в прес-службі.

Згідно з повідомленням, наразі біля входу до приміщення цирку було встановлено та введено в експлуатацію підйомник, який забезпечує безперешкодний доступ до будівлі цирку маломобільних груп населення.

Крім того, поруч з усіма входами до глядацької зали розміщені інформаційні таблички, затверджені Правила доступу до приміщень Національного цирку України осіб з інвалідністю, громадян похилого віку, інших маломобільних груп населення та проведений спеціальний інструктаж співробітників цирку для забезпечення безперешкодного доступу до приміщення.

Нагадаємо, 20 лютого Центр інформації про права людини зробив публікацію “У Національному цирку не пускають до залу дітей з інвалідними візками”. У публікації йшлося про те, що у цирку від сім’ї дівчинки, яка користується інвалідним візком, вимагали залишити візок у гардеробі й через другий поверх по сходах проходити в зал на місця, розташовані на рівні 1-го поверху.

У коментарі з приводу ситуації Центру інформації про права людини представник офісу Уповноваженого президента України з прав людей з інвалідністю зазначив, що адміністрація Національного цирку порушує ратифіковану Україною Конвенцію ООН про права осіб з інвалідністю та Закон України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”.

Адже згадані документи зобов’язують підприємства, установи та організації створювати умови для безперешкодного доступу людей з інвалідністю (у тому числі осіб, які використовують засоби пересування) до будівель та приміщень як зовні, так і всередині.

Крім того, після публікації працівники Секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини здійснили виїзну перевірку, під час якої встановили, що приміщення Національного цирку України було спроектовано в 1960 році без урахування потреб маломобільних груп населення.

Після неодноразових звернень Омбудсмана у травні цирк закупив за власні кошти підйомник, за допомогою якого до закладу зможуть дістатися люди з інвалідністю. Але для встановлення й ефективного використання зазначеного обладнання необхідно було провести додаткові роботи: укріплення стін та сходів, зведення (будівництво) фундаменту для підйомника та монтаж захисного огородження. Закінчення вказаних робіт було заплановано на вересень 2017 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter