Через молитву “суд” у Криму оштрафував імама на 30 тисяч рублів – адвокатка

Дата: 30 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Так званий “Совєтський районний суд” Криму 29 квітня оштрафував на 30 тисяч рублів імама Длявера Халілова за п’ятничну молитву, яку він проводив у мечеті селища Завітне. “Суддя” розцінила її як публічний захід.

Длявер Халілов

Про це в коментарі кореспонденту “Крим.Реалії” розповіла адвокатка Ліля Гемеджі.

“З постанови про притягнення як обвинуваченого незрозуміло, який саме публічний захід проводив імам. Як звинувачення кваліфікувало п’ятничну молитву: як ходу, пікетування або, може, мітинг? Усе це залишається незрозумілим. Замість цього звинувачення переписало фабулу статті з адмінкодексу. Доказів протиправної діяльності теж надано не було. Суд не врахував 52 позитивні характеристики імама, які написали жителі селища, і оголосив обвинувальний вирок”, – розповіла захисниця.

Захист вважає, що адміністративне переслідування імама – це тиск із боку керівництва підконтрольного Росії Духовного управління мусульман Криму і Севастополя на незалежні релігійні громади півострова.

“Захист розцінює це як переслідування незалежних імамів, незалежних релігійних громад, які не прогинаються під політику ДУМКСу. Знищення цієї релігійної громади свідчить про бажання ДУМКСу взяти під контроль релігійне життя в цьому регіоні (мається на увазі Совєтський район. – Ред.). Нам, до речі, відмовили в клопотанні про виклик муфтія Еміралі Аблаєва”, – розповіла Гемеджі.

Раніше Длявера Халілова викликали в прокуратуру для давання пояснень та вручення постанови про адмінпорушення за частиною 4 статті 5.26 КоАП Росії (“Незаконна місіонерська діяльність)”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter