Близько двадцяти суддів у Криму, які причетні до незаконних суддівських рішень, – це громадяни Росії

Дата: 31 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Серед суддів Криму, які виносили вироки українським громадянам, близько двадцяти – це громадяни Російської Федерації.

Кримська правозахисна група оприлюднила списки суддів Криму, які виносили рішення про незаконне позбавлення волі громадян України. 

Про це пише головна редакторка сайту Центру інформації про права людини Ірина Виртосу в матеріалі “Чорні” судді. Оприлюднено список суддів, які незаконно позбавляють волі громадян України в Криму”.

До списку увійшли судді, які виносили рішення про позбавлення волі громадян України, порушуючи їхні права на справедливий суд та на ефективні засоби правового захисту, при очевидній фальсифікації доказів та/чи застосуванні інших незаконних методів слідства, зокрема тортур. Прийняття таких рішень було пов’язано з політичними мотивами та упередженим ставленням суддів до громадян України, яких судили за політичні чи релігійні переконання або за свободу вираження поглядів та свободу мирних зібрань й асоціацій.

Як коментує ці списки координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, це не стільки питання про помсту.

“Це питання відповідальності й питання чіткої правової оцінки з боку України до того, що відбувається в Криму. Це вкрай важливо для інтеграції Криму”, – зауважує Скрипник.

Ключовим лишається – як реагувати на дії суддів, які є громадянами Російської Федерації.

Важливо вказувати, що незаконні суддівські рішення приймаються не лише громадянами України, а громадянами Російської Федерації.

Це підтвердження порушень Римського статуту й Женевської конвенції. Це підтверджує, що Росія переміщує своїх службовців до території Криму, що заборонено Женевською конвенцією. Крім того, ми бачимо, що багато суддів, які є саме громадянами Росії, – усі задіяні в винесенні цих незаконних рішень щодо позбавлення волі. Тож якщо відкриття кримінальних провадження щодо громадян Росії є дискутивним питанням. То застосування санкцій – цілком можливо”, – пояснює правозахисниця Ольга Скрипник.

За словами Скрипник, Україна сама може вводити санкції щодо цих осіб. Щонайменше – обмеження в’їзду, питання щодо власності, рахунків.

Нагадаємо, нещодавно правозахисники склали поіменний список на основі свідчень постраждалих журналістів, фото, відео, повідомлень у ЗМІ та офіційних документів. У так званий список “душителів свободи слова” увійшли щонайменше 10 людей, які організували масштабне згортання свободи слова та вираження поглядів в Криму. А понад 50 є виконавцями цього злочину, які безпосередньо здійснювали переслідування та залякування журналістів на окупованому півострові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter