Білоруські правозахисники повідомили про сотню затриманих опозиційних журналістів та блогерів

Дата: 12 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Білоруські силовики затримали понад сотню блогерів та журналістів, які розповідали про опозиційну активність у регіонах. 

Про це з посиланням на правозахисний центр “Весна” повідомляє BBC.

На початку травня стало відомо про затримання автора ютуб-каналу “Країна для життя” Сергія Тихановського та блогера Сергія Петрухіна. 11 травня суд Ленінського району міста Бреста призначив Петрухіну адміністративний арешт за стрім із квітневої акції противників будівництва акумуляторного заводу поблизу обласного центру. Чоловіка звинуватили в порушенні порядку організації і проведення масових заходів. Після затримання блогера Тихановського білоруси, які підтримують опозиційні настрої, вийшли на акції протесту, щоб силовики випустили чоловіка, однак тоді багатьох людей також затримали. 

9 травня в Мінську, попри епідемію коронавірусу, відбувся парад, однак прихильники затриманих блогерів вирішили провести в низці міст “антипарад”. Під час акцій силовики затримували блогерів та журналістів, які вели стріми з місця подій. Серед затриманих – журналіст-фрілансер Дмитро Лупач з містечка Глибоке, журналісти Олександр Бураков, Олесь Осипцов, блогер Михайло Аршинський та інші. 

Правозахисники повідомляють, що журналіст Дмитро Лупач після суду опинився в реанімації з гіпертонічним кризом. Суд призначив йому 10 діб арешту і 1215 рублів штрафу (близько 600 доларів). Після судового засідання чоловіка забрала швидка в супроводі міліції. Всього суди над активістами, правозахисниками, журналістами та учасниками зустрічей каналу “Країна для життя” відбувались у 12 білоруських містах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter