Балух написав листа з ШІЗО: до нього не пускають консула, а здоров’я значно погіршилось

Дата: 14 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Російські силовики в колонії міста Торжок не пускають консула до українського політв’язня Володимира Балуха.

Про це активіст повідомив у листі, який написав активістці Українського культурного центру в Криму Альоні Поповій.

Володимир також повідомив, що стан його здоров’я погіршився. Зокрема, в нього постійний озноб. 

“Весною, звісно, і не пахне, ні в площині моїх “взаємовідносин” з правосуддям РФ, ні в навколишній атмосфері вічно холодної камери ШІЗО з похмуро-суворим пейзажем неба за ґратами й ознобом, який не минає 24/7″, – написав він. 

Балух також розповів, що головною причиною недопуску консула до нього стало те, що в РФ його вважають російським громадянином. У колонії, за його словами, у нього намагаються відібрати українське громадянство. 

Нещодавно виявилось, що Федеральна служба виконання покарань вважає Балуха громадянином РФ. Водночас такі твердження російських силовиків є абсурдними, адже в Криму його засудили саме як громадянина України, а до цього використовували українське громадянство активіста як одну з підстав взяття його під варту.

Як відомо, ФСБ Росії затримала Володимира Балуха ще 8 грудня 2016 року. Силовики заявляли, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України на подвір’ї його будинку. На початку цього року Балуха перевезли з окупованого Криму до колонії в російському місті Торжок. Україна неодноразово наголошувала, що це етапування загрожує життю активіста, адже він не приховує своєї проукраїнської позиції. 

Нещодавно підконтрольний Кремлю “Верховний суд” Криму збільшив термін ув’язнення в колонії для Балуха. Рішення “суду” суперечить навіть російським законам. 

Правозахисники неодноразово підкреслювали, що для Балуха дуже важлива підтримка людей. Якщо ви хочете підтримати Володимира, то можете написати йому листа в колонію. Спеціально для цього активісти підготували інструкцію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter