Amnesty International розповіла про зґвалтування в Данії: кривдників не карають, на жертв тиснуть у поліції

Дата: 05 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Amnesty Inrenational стверджує, що в Данії – одній із шести країн Європи, які досягли ґендерної рівності, – досі існує “поширена культура зґвалтування” та “ендемічна безкарність для ґвалтівників”.

Дані дослідження, основою якого стали інтерв’ю з постраждалими в країні жінками, опубліковані на сайті організації. 

Правозахисники стверджують, що стосовно жінок, яких спробували зґвалтувати або зґвалтували у 2017 році (за оцінками Міністерства юстиції Данії, таких могло бути від 5,1 до 24 тисяч випадків), лише 890 випадків дійшли до поліції. Водночас із них 535 потрапили до суду і лише 94 завершилися обвинувальними вироками.

“Незважаючи на імідж Данії як країни ґендерної рівності, реальність для жінок різко відрізняється – разюче високий рівень безкарності сексуального насильства і застарілі закони про зґвалтування, які не відповідають міжнародним стандартам”, – так описав у звіті ситуацію в країні Кумі Найду, генеральний секретар Amnesty International.

Журналісти The New Yourk Times у матеріалі, присвяченому ситуації зі зґвалтуваннями в Данії, розповіли про свідчення жертв злочинів. Жінки казали, що поліцейські у відділках тиснули на них та навіть радили подумати про те, що буде з їхніми ґвалтівниками, якщо вони повідомлять про злочин.  

“У Данії дуже поширена думка, що якщо ви не побиті до м’яса, то це (зґвалтування – ред.) те, що ви хотіли”, – зауважує одна з жертв.

У своєму звіті Amnesty International наголошує, що жінкам у Данії складно засудити ґвалтівників, адже в країні працюють глибоко вкорінені упередження в системі правосуддя. Проте, як зазначають експерти, Данія не самотня в цьому питанні: наразі лише вісім європейських держав – Великобританія, Ірландія, Бельгія, Кіпр, Люксембург, Ісландія, Німеччина та Швеція – мають згадування про згоду на секс у своїх законодавствах.

“Відповідно до Стамбульської конвенції, ратифікованої Данією у 2014 році, зґвалтування та всі інші неконсенсусні акти сексуального характеру повинні бути класифіковані як кримінальні злочини. Однак данське законодавство досі не визначає зґвалтування на підставі відсутності згоди. Натомість воно використовує визначення, яке ґрунтується на фізичному насильстві, загрозі або примусі, або якщо жертва виявилася нездатною чинити опір”, – зазначають експерти Amnesty International.

Як відомо, на початку грудня минулого року депутати Верховної Ради проголосували за ухвалення Закону “Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами”, де, зокрема, розширяються поняття “зґвалтування” і “сексуальне насильство”. Одразу після цього в медіа почали з’являтися матеріали з гучними заголовками про те, що відтепер українцям слід отримувати згоду на секс, а деякі ЗМІ розповідали про спеціальні додатки для отримання згоди та вигадане підприємство “Укрдержсекс”. Центр інформації про права людини розібрався, які нововведення передбачають зміни та як вони вплинуть на громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter