Amnesty International розповіла про воєнні злочини російських військ у Сирії

Дата: 12 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація Amnesty International задокументувала 18 випадків, коли воєнні дії російських і сирійських урядових військ на північному заході Сирії становили воєнні злочини.

Про це інформує Радіо Свобода з посиланням на доповідь правозахисників. 

Як ідеться в доповіді Amnesty International, ці 18 нападів вчинено в період із травня 2019 до лютого 2020 року в провінції Ідліб і на довколишніх територіях, що були твердинею збройної опозиції проти режиму президента Сирії Башара аль-Асада. Цілями атак або російських, або сирійських урядових військ були медичні об’єкти й школи.

У свідченнях про ці атаки згадуються численні серйозні порушення міжнародного гуманітарного права, що рівнозначні воєнним злочинам, заявляють в організації.

Серед перелічених у документі випадків – три сухопутні атаки й два застосування так званих бочкових бомб сирійськими силами. Решта 13 атак – повітряні удари: два з боку сирійських військ і сім завданих російськими урядовими силами, іще в чотирьох випадках конкретного нападника, сирійські чи російські війська, не встановлено.

Більшість їх сталася під час останнього наступу сирійських урядових сил і їхніх російських союзників на повстанців у січні й лютому 2020 року. За інформацією Amnesty International, ці напади принесли цивільному населенню утримуваних опозицією територій “нову хвилю жахіть”.

Унаслідок цього наступу з грудня 2019 року загинули приблизно 500 цивільних. Близько одного мільйона стали переміщеними особами.

“Цей наступ продовжив огидний шаблон широких і систематичних атак, що мають на меті тероризувати цивільне населення”, – заявила регіональна директорка Amnesty International Хеба Мораєф.

Як ідеться в доповіді, переміщення людей і гуманітарні страждання внаслідок цього наступу були безпрецедентні навіть за стандартами вже дев’ятирічної війни в Сирії, і зазначені напади, спрямовані на цивільних жителів і цивільну інфраструктуру, становлять злочини проти людяності.

За словами правозахисників, вони перевірили правдивість своїх даних і надіслали листи з висновками до постійних місій Сирії і Росії при ООН, а також до найбільшої коаліції збройних опозиційних груп на північному заході Сирії. Повідомляється, що станом на 4 травня, коли підготування доповіді було завершене, відповідей організація не отримала.

Згаданий у документі наступ став продовженням попереднього наступу сирійських і російських сил проти останньої утримуваної опозицією частини території Сирії, що почався у квітні 2019 року. Нині в регіоні з початку березня більш-менш дотримуються припинення вогню.

Унаслідок війни в Сирії, що почалася як громадянська 2011 року, після репресій уряду проти мирних протестів, і в яку пізніше на боці влади країни втрутилася Росія, там загинули понад 380 тисяч людей, мільйони стали переміщеними особами чи біженцями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter