Amnesty International попросила вибачення за звіт, у якому вона звинуватила ЗСУ у порушенні гуманітарного права

Дата: 07 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International перепросила за свій звіт, у якому вона звинуватила Збройні сили України в порушенні гуманітарного права. Разом з тим в організації заявили, що не відмовляються від висновків, викладених у звіті.

Про це повідомляє Reuters.

Джерело: vosgesmatin.fr

“Amnesty International глибоко шкодує через страждання та обурення, які викликав наш пресреліз про бойову тактику українських військових”, – йдеться в електронному листі, надісланому Reuters.

Там додали, що пріоритетом Amnesty International є забезпечення захисту цивільних осіб. Попри вибачення, організація заявила, що підтримує викладені у звіті дані.

“Це не означає, що Amnesty International вважає українські сили відповідальними за порушення, вчинені російськими військами, або що українські військові не вживають належних запобіжних заходів в інших місцях країни. Ми маємо бути дуже чіткими: ніщо з того, що ми задокументували за українськими силами, жодним чином не виправдовує російських порушень”, – додали в організації.

Нагадаємо, що напередодні Amnesty International опублікувала звіт, у якому йдеться про те, що українські війська нібито ставлять під загрозу цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи системи озброєння в населених житлових районах, зокрема в школах і лікарнях, відбиваючи російське вторгнення. 

Публікація дослідження викликала неоднозначну реакцію серед українських правозахисників, деякі з яких називали доповідь маніпулятивною. Коментуючи дослідження в українському офісі Amnesty International нагадали, що фіксуванням фактів та підготовками матеріалів займається окрема команда департаменту реагування на кризи Amnesty International.

Генсек Amnesty International Агнесс Калламар відреагувала на критику опублікованої раніше доповіді. Вона вважає, що за хвилею критики публікації стоять російські та українські боти, які бажають війни.

Президент Володимир Зеленський також засудив вибірковість Amnesty International. Він вважає, що організація намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

Британська правозахисна організація Global Rights Compliance детальніше роз’яснила, що не так із висновками Amnesty International.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter