Amnesty International нагадала про 170 кримських дітей, які через політичні переслідування залишилися без батьків

Дата: 01 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Український офіс міжнародної правозахисної організації Amnesty International просить небайдужих писати листи дітям політв’язнів. 

Про це повідомляє сама організація у своєму офіційному телеграм-каналі.

“Сьогодні, в День захисту дітей, ми хочемо присвятити повідомлення дітям кримських татар, яких розлучили з їхніми батьками після анексії Росією кримського півострова. Це, зокрема, діти активістів і правозахисників, які боролися за права кримських татар, і тому були арештовані де-факто владою півострова”, – йдеться в повідомленні організації.

Правозахисники закликають писати листи дітям політв’язнів, їхнім батькам та висловлюють подяку кримським проєктам, які працюють над опікою, розвитком і психологічною реабілітацією дітей після обшуків у їхніх будинках.

“Неприпустимо, щоб діти ставали свідками протиправних дій щодо їхніх батьків або тим більше страждали від емоційного або фізичного тиску на них через позицію батьків. Сьогодні ми щиро висловлюємо подяку ініціативам “Кримська солідарність”, “Бизим балалар” (“Наші діти”) та всім активістам і активісткам, які продовжують захищати права дітей заарештованих кримських татар”, – звертаються до активістів Криму в Amnesty International.

Політично мотивовані кримінальні судові розгляди в Криму фіксуються з 2015 року і тривають дотепер. За сфабрикованими звинуваченнями заарештовано вже понад 80 осіб. Переважно це голови багатодітних сімей. На сьогодні більш ніж 170 дітей залишилися без батьків.

Кримське дитинство в окупації

"Моє дитинство та дитинство ще двохсот кримських дітей завершилося у той день, коли ув'язнили наших батьків. Ми одразу подорослішали і стали на все дивитися інакше".Щира стрічка про дітей кримських політв'язнів, підготовлена для фестивалю DocudaysUA.Повну версію фільму (11 хв.) дивіться тут: https://bit.ly/3bPH2pGКрымская солидарность, Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Опубліковано ZMINA. Центр прав людини Четвер, 30 квітня 2020 р.

 

Група волонтерів надає соціально-побутову та медичну допомогу родинам політв’язнів, а над розвитком та адаптацією неповнолітніх дітей, які залишилися без батьків, працюють координатори проєктів “Бизим балалар” і “Кримське дитинство”.

Нагадаємо, за даними українських правозахисних організацій, щонайменше 92 громадян України є політичними в’язнями в РФ та окупованому нею Криму. Із них 80 – це кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter