Активістів Назарія Кравченка і Сергія Філімонова побили в Києві – Найєм

Дата: 08 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Адвокат Масі Найєм повідомив про побиття громадських активістів Назарія Кравченка та Сергія Філімонова. За його словами, це трапилося ввечері 7 травня, водночас потерпілі кажуть, що один із нападників – голова партії “Національний корпус” Андрій Білецький.

Як зазначив адвокат обох активістів у коментарі виданню ZMINA, постраждалих покликали нібито на розмову щодо медійної підтримки Сергія Стерненка.

Фото з твітер-сторінки @sternenko.  Ліворуч від Сергія Стерненка (він у центрі) – Андрій Білецький, праворуч – Назарій Кравченко. Знімок датований 2018 роком 

Окрім Кравченка та Філімонова, на зустрічі з їхнього боку була присутня ще одна особа, яка відмовляється називати своє ім’я для преси і яка також була побита, водночас нападників було більш ніж 10, сказав Масі Найєм.

За словами адвоката, його підопічні не писали заяву до органів правопорядку і зараз утримуються від будь-яких коментарів. 

Назарій Кравченко, однак, раніше сьогодні написав пост на своїй фейсбук-сторінці, де повідомив про напад і вказав на Андрія Білецького як на одного з нападників. 

Вчора увечорі з Serhii Filimonov були запрошені на бесіду з Андрієм Білецьким. Але, як виявилось, бесіда колишніх…

Опубліковано Назарієм Кравченком Пʼятниця, 8 травня 2020 р.

Поліція Києва ситуацію наразі не коментувала.

Центр прав людини ZMINA звернувся також з листом до партії “Національний корпус” із проханням прокоментувати інцидент та очікує на відповідь.

Назарій Кравченко та Сергій Філімонов – ветерани війни на Донбасі, служили в полку “Азов” та були членами партії “Національний корпус”, із якої пізніше вийшли. Представники футбольних ультрас. Зараз займаються, зокрема, протидією незаконним забудовам і збереженням старовинної архітектури в Києві, беруть участь в акціях ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” та виступають за ефективне розслідування нападів на Сергія Стерненка.

6 травня акції на підтримку Стерненка відбулись у низці українських міст. У Києві, Одесі, Львові, Дніпрі, Херсоні, Івано-Франківську, Луцьку, Харкові та Тернополі на стіни адміністративних будівель транслювали зображення з активістом і гаслами “Руки геть від Стерненка” і “Маю право на захист”. У столиці трансляцію вели на стіни будівлі Офісу президента.

Як відомо, на одеського активіста Сергія Стерненка нападали тричі. У травні 2018 року двоє напали на нього вночі. Тоді активіст смертельно поранив одного з нападників, який помер на місці. Згодом стало відомо, що на місці одного з нападів на Стерненка було авто поліцейського.

Дослідники Центру прав людини ZMINA зафіксували 23 випадки переслідувань громадських активістів в Україні за період з 1 січня до 27 березня цього року.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter