Активісти розповіли, чи тисне влада в областях воєнного стану на громадський сектор

Дата: 10 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Ініціатива #зрозумом, яка збирає інформацію про випадки порушень прав людини під час дії воєнного стану в 10 областях України, за два тижні не зафіксувала фактів тиску на активістів з боку влади. 

Про це під час дискусії в межах Національної правозахисної НеКонференції повідомив активіст ініціативи Тарас Бойко, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Поліція затримує активістів, що протестували проти забудови в Одесі, 29 листопада цього року

Після офіційного запровадження в 10 областях України воєнного стану медіа вже наступного дня повідомили, що в Одесі поліція розігнала місцевих жителів та представників “Національного корпусу”, які протестували проти незаконної забудови.

Проте, за словами Бойка, у цій конкретній ситуації не слід говорити про використання воєнного стану як карального механізму.

“В Одесі хтось із активістів почув щось про воєнний стан (від поліцейських, які приїхали на місце – ред.). В результаті вони (активісти – ред.) прив’язали це до стану і вийшло так, що поліція Одеси протидіє мітингувальникам, посилаючись на воєнний стан. Проте реальних випадків, коли б обмежували свободу таким чином, наразі немає”, – зауважив Бойко.

Читайте також: Які права людини під час воєнного стану не може порушувати держава

Ще один випадок, який активно тиражувався в медіа з прив’язкою до воєнного стану, стався в Миколаївській області, де заступник голови ОДА В’ячеслав Бонь заявив, що на час дії воєнного стану в області заборонені мітинги.

“Є закон України, стаття, яка прямо забороняє всі акції протесту і мітинги на період введення воєнного стану. Тому, звичайно, акції і мітинги політичні проводитися не будуть”,цитували його місцеві ЗМІ.

Однак, за словами Бойка, слова чиновника не мають жодних документальних підстав, пов’язаних із введенням воєнного стану.

“Ніхто не став робити те, про що він казав, адже немає відповідного указу президента. Те, що вирішив сказати голова адміністрації, – його особиста позиція. Від введення воєнного стану гірше не стало”, – підкреслив він.

Водночас у разі виникнення реальних випадків тиску в областях, де воєнний стан триватиме до 26 грудня, Бойко рекомендує не панікувати й телефонувати на гарячу лінію правозахисників, яка зазначена в них на сайті.

Нагадаємо, Верховна Рада України запровадила воєнний стан у 10 областях після обстрілу російськими військовими українських кораблів у Керченській протоці. 28 листопада президент Петро Порошенко підписав документ.

У зв’язку з цим запровадили додаткові заходи із забезпечення охорони і оборони об’єктів інфраструктури та ввели особливий режим роботи залізничного транспорту. Також на час дії воєнного стану українські прикордонники не пропускатимуть до країни росіян чоловічої статі віком від 16 до 60 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter