Адвокатка, яка передала відео катувань у російській колонії журналістам, виїхала з Росії через погрози

Дата: 23 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Адвокатка фонду “Громадський вердикт” Ірина Бірюкова, яка передала “Новой газете” відеозапис тортур у ярославської виправній колонії, виїхала з Росії через погрози.

Про це на сторінці у Facebook повідомив фонд “Громадський вердикт”.

Погрози, за словами Бірюкової, почали надходити на її адресу від деяких фігурантів відео.

“Ми вважаємо, що загроза особистої розправи реальна, і ухвалили рішення, що, поки СК розглядатиме заяву про держзахист, наша співробітниця буде знаходитися за межами Росії”, – йдеться в заяві фонду.

Тим часом управління Слідчого комітету в Ярославській області повідомило про те, що затримало шістьох співробітників колонії, де катували ув’язнених.

“До суду будуть скеровані клопотання слідства про обрання стосовно затриманих запобіжного заходу у вигляді взяття під варту”, – йдеться в заяві на сайті.

Після публікації відео з катуваннями в мережі піднялася хвиля обурення. У тексті, який супроводжував відеозапис, журналісти повідомили імена силовиків, які, ймовірно, причетні до катування. Пізніше в соціальній мережі “Вконтакте” користувачі почали викладати профілі деяких з них.

“Користувачі соціальних мереж і форуму “Двач” знайшли сторінки у ВК кількох людей із цього списку. Одна з них, що належить Максиму Яблокову з відділу безпеки, була відразу видалена. На інших був обмежений доступ до коментарів і фото. Справжність сторінок побічно підтверджує те, що всі вони зареєстровані жителями Ярославля, знаходяться в списках друзів один в одного, а у деяких в якості місця роботи були вказані структури Федеральної служби виконання покарань”, – пишуть російські медіа.

Деякі користувачі почали погрожувати силовикам. 

Нагадаємо, що 20 липня “Новая газета” опублікувала відео катувань у виправній колонії Ярославської області. Запис отримали адвокати фонду “Громадський вердикт” з реєстратора, який за російськими законами мають носити співробітники Федеральної служби виконання покарань. 

На записі зафіксували катування Євгена Макарова, яке відбувалося 29 червня минулого року. За свідченнями ув’язненого, так його “виховували” за неввічливе спілкування зі співробітниками колонії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter