“На пальцях показав, як робити кунілінгус”: студенти університету звинуватили в домаганнях викладача

Дата: 24 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Студенти Навчально-наукового центру “Інститут біології та медицини” Київського національного університету імені Шевченка обвинувачують у сексуальних домаганнях викладача ботаніки та вимагають звільнити його з посади.

Про це Центру інформації про права людини розповіла студентка 2-го курсу ННЦ Клементина Квіндт, яка стала ініціаторкою колективної скарги на викладача.

Клементина Квіндт

Клементина розповіла про домагання з боку викладача, що сталися під час виїзної практики в Каневі, яку студенти проходять влітку. Вона описала власні враження від практики у 2018 році, а також зібрала свідчення стосовно подібних випадків, що стались у минулі роки. За словами Клементини, протягом місяця викладач неодноразово залицявся до студенток, торкався їх без дозволу та відкрито заявляв про свій сексуальний інтерес.

“Ніч перед заліком, п’ятниця. Відбій, 22:00. До нас у кімнату вривається Романенко. Всі в нічних сорочках. Викладач п’яний, ледве розмовляє. Звертається до мене, каже що обов’язково залік складу, якщо така красива. А потім розказує і показує “на пальцях” як правильно робити… кунілінгус. З кімнати його вивів черговий викладач”,описує Клементина ситуацію у 2018-му.

Також у своєму блозі дівчина розповіла про ситуації, що сталися, починаючи з 2012 року:

“Під час занять жартує зі студентами, що прийде до одних дівчат уночі в кімнату, бо в нього є ключі. І приходив одного разу після відбою. Підсідає на ліжко, ініціює розмову, кладе руки на коліна. Дівчина зізналася, що потім всю практику боялася і погано спала”.  

На зауваження щодо неприпустимості такої поведінки, за словами Клементини, викладач реагував агресивно:

“Романенко притискає до себе студентку, підсідає до неї, залицяється. Друг дівчини каже: “Припиніть це негайно”. Далі Романенко бере сокиру, просить хлопця відійти для розмови і каже: “Я роблю все, що мені хочеться. І їм це подобається”.

Після цієї ситуації чоловік погрожував хлопцю відрахуванням.

Наприкінці минулого року, за словами Клементини, 40 студентів та студенток підписали заяву до керівництва ННЦ з вимогою звільнити викладача з посади, проте його тільки відсторонили від викладання під час практики.

У четвер, 24 січня, студенти знову звернулись із колективною заявою безпосередньо до директорки ННЦ Людмили Остапченко. Остання, за словами студентки, пообіцяла розібратися та вирішити питання: 

“Коли я зустрілася з ним (викладачем – ред.) і сказала про наші наміри, то він зомлів та не зміг написати заяви. Директорка ННЦ підтримала нас і пообіцяла розібратись у ситуації”. 

Клементина підкреслила, що постраждалі від домагань студентки не збираються писати заяви до поліції, проте розглядають варіант подання позову до суду, якщо їх кривдник залишиться на своїй посаді. 

Директорка Людмила Остапченко повідомила в коментарі Центру інформації права людини, що 24 січня вона отримала заяву від студенток про сексуальні домагання з боку викладача кафедри. На кафедрі створили комісію, яка розгляне викладені в заяві факти і свідчення та зробить відповідний висновок.

“Сьогодні відбудеться перше засідання. До комісії увійшли викладачі, які працюють зі студентами 2-го курсу, керівник практики, який був у Каневі, а також студенти, яким делеговане представництво студентської спільноти. Зокрема, голова студентського парламенту, голова профспілкової організації, староста 2-го курсу. І лише після того, як комісія все детально розбере, ми зможемо щось предметно коментувати”, – зазначила Людмила.

За словами Остапченко, у звинуваченого в домаганнях викладача вчора стався серцевий напад.

“Дівчата вчора увірвалися до кабінету викладача, влаштували скандал, після чого у нього стався серцевий напад. Він знепритомнів, і йому викликали швидку, яка доправила його до лікарні”, – каже Остапченко.

За її словами, викладач стверджує, що не вчиняв жодних сексуальних домагань, а дівчата мають власну суб’єктивну інтерпретацію.

“Він сказав, що після того, як налагодиться його здоров’я, він боротиметься за захист своєї честі та гідності, можливо, подаватиме до суду”, – додала директорка.

Вона зазначила, що викладач є добрим спеціалістом з ботаніки, студенти його зазвичай люблять та поважають. У минулі роки не було жодних подібних скарг.

Нагадаємо, у грудні лейтенантка строкової служби військової частини А-1358 у Хмельницькій області заявила про сексуальні домагання з боку командира частини. Жінка розповіла, що в перший день служби полковник, командир частини, наказав їй сісти у свою цивільну машину і привіз до хатинки в лісі. Там він запропонував своє заступництво та легке проходження служби в обмін на секс. Утім, на цьому домагання не скінчились. Згодом виявилось, що командир знущався не тільки над жінками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter