ЄС поки не готовий надати своїх експертів для кваліфкомісії прокурорів

Дата: 31 Березня 2016
A+ A- Підписатися

До 15 квітня, коли запрацює Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП), неможливо знайти сімох міжнародних експертів, як цього хочуть депутати з об’єднання “Єврооптимісти” та громадськість.

“Коли ви прописуєте (у законопроекті – ред.) сімох міжнародних експертів, які 15 квітня мають приїхати сюди на роботу, це недостатньо реальне завдання. У нас свої бюрократичні процедури. Ми завчасно маємо знати, кого ми наймаємо, на який час, на яку заробітну плату”, – цитує менеджерку сектору боротьби проти корупції Представництва ЄС Марію Стогову кореспондент Центру інформації про права людини.

Як повідомлялось раніше, з 15 квітня до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії мають перейти всі повноваження щодо проведення конкурсу на будь-яку посаду в системі прокуратури і застосування дисциплінарних стягнень щодо будь-яких прокурорів. Однак громадськість та низка депутатів стверджують, що Генеральний прокурор має вплив на цю комісію. Аби усунути його, вони розробили законопроект №4281. Документ нині передбачає залучення семи прокурорів з держав-членів ЄС, США та Канади.

“У законі чомусь прописали, що міжнародні експерти повинні мати дипломатичний статус. Це ускладнює завдання, тому що не всі ті експерти, яких ми могли теоретично залучити до цієї комісії, можуть мати цей статус”, – каже Марія Стогова.

Вона пропонує спростити завдання, обравши українців, але попердньо порадитись з міжнародними представниками. Це буде легше і дешевше.

Працівниця управління реформ Генпрокуратури Марина Цапок, яку не пропускають на роботу до відомства, каже, що через відсутність політичної волі в Україні витрачено величезні кошти.

“Наше управління формує нині детальний звіт, аби підвести підсумок і показати Україні, що насправді наша команда робила. Ми порахували ці ресурси, і дуже сумно мені дивитись на те, скільки фактично їх витратили даремно. Сотні тисяч євро вкладено у цю реформу через відсутність політичної волі, відсутність механізмів, які б незалежно займались очищенням системи. Якщо зараз оплатити роботу кільком іноземцям на певний період, які б могли взяти на себе цю роботу і очистити систему прокуратури, то ці ресурси будуть витрачені правильно”, – вважає Марина Цапок.

У країнах ЄС не готові витрачати кошти на ті реформи, щодо яких відсутня політична воля. Про це Центру інформації про права людини повідомив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

“У них немає політичного рішення. Вони хочуть підтримувати те, де є політична воля. Тут вони бачуть, що це ініціатива громадськості. Пані Марія Стогова каже, що потрібен довгий час. Але вони також мають зрозуміти, чому так відбувається”, – каже експерт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter