Бойовики створили свої суди, аби узаконити порушення прав людини незаконними збройними групами – ООН

Дата: 30 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Структури “здійснення правосуддя” незаконних збройних формуваннях Донеччини та Луганщини створені для нав’язування влади озброєних груп населенню та аби узаконити порушення прав людини озброєними групами.

Про це йдеться в чотирнадцятій доповіді про ситуацію з правами людини в Україні, яка охопила період із 16 лютого по 15 травня 2016 року.

Автори доповіді зауважують, що такі структури суперечать духу Мінських домовленостей.

6 квітня “верховний суд” на Донеччині повідомив, що з початку 2016 року “суди загальної юрисдикції” “розглянули” 3 318 кримінальних справ, в тому числі 11 до конфліктних справ.

Як повідомляється, “суди” винесли “рішення” у 461 справі, в тому числі й щодо семи доконфліктних затриманих.

Також повідомляється, що у 2015 році “суди” “розглянули” 18 678 кримінальних справ та видано рішення у 1 935 справах, включаючи 60 справ, ініційованих до початку конфлікту.

“Управління Верховного комісара ООН з прав людини не мало змоги оцінити, наскільки “система правосуддя” Донеччини та Луганщини відповідає ключовим стандартам належної правової процедури та справедливого судового розгляду в частині невід’ємного права затриманого бути доставленим до суду для вирішення питання про законність його затримання (habeas corpus)”, – йдеться в доповіді.

В ООН нагадують, що в контексті збройного конфлікту ухвалювати рішення щодо обвинуваченої людини може лише неупереджений та належним чином утворений суд.

Несправедливі судові розгляди не можуть забезпечити правосуддя для жертв серйозного порушення прав людини та порушення міжнародного гуманітарного права і тільки призводять до відсутності верховенства права та відповідальності. Це стало характерним для територій, підконтрольних незаконним збройним формуванням, зауважують в ООН.

У доповіді також йдеться, що на контрольованій незаконним збройним формуванням території Донеччини продовжується порушення прав людини у колоніях суворого режиму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter