33 роки в’язниці та побиття батогом: в Ірані запроторили за ґрати відому правозахисницю

Дата: 12 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Правозахисники вимагають у влади Ірану відпустити відому адвокатку Насрін Сотуде, яку засудили в країні до 33 років в’язниці та побиття батогом за захист прав людини.

Відповідна заява активістів з’явилася на сайті організації Amnesty International.

Сотуде відома на весь світ адвокатка та лауреатка премії Сахарова. Вона представляла інтереси ув’язнених активістів і політиків після заворушень 2009 року в Ірані, неповнолітніх, засуджених до смертної кари та жінок, які виступали проти носіння хіджабу. Силовики затримали її ще в червні минулого року і звинуватили в порушенні громадського порядку та підбурюванні до корупції та проституції. Загалом, за словами активістів, Сотуде звинуватили за сімома статтями. 

Під час розгляду справи судді скористалися правом збільшити максимальний термін покарання, яке закріплене в законодавстві Ірану. Правозахисники з Amnesty International наголошують, що вирок Сотуде найжорсткіший з тих, які вони зафіксували в країні. 

“Влада, підбадьорювана всебічною безкарністю, активізує свої репресії”, – констатують вони. 

Згодом чоловік правозахисниці повідомив журналістам, що суд призначив Сотуде 33 роки в’язниці, але вона буде відбувати тільки найтриваліший 10-річний термін на додаток до п’ятирічного тюремного терміну, який вона вже відбуває за нібито шпіонаж. 

Це не перший вирок проти адвокатки: у 2012 році її засудили за нібито поширення пропаганди та змову проти Ірану. Тоді на захист Сотуде також стали активісти та відомі на весь світ політики, а тому згодом її відпустили на волю. 

Як відомо, це не перший вирок проти активістів в Ірані. У вересні минулого року влада країни засудила до десяти з половиною років ув’язнення та побиття батогом вчителя Мохаммеда Хабібі за діяльність у профспілці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter