14 із 44 кандидатів у президенти не згадують Криму в передвиборчій програмі – активісти

Дата: 15 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

У програмах 14 кандидатів у президенти України немає жодної згадки про окупований Крим та план дій щодо нього.

Про це розповіли активісти руху #LiberateСrimea на презентації в Українському кризовому медіацентрі, підводячи підсумок першого етапу моніторингу в межах кампанії “Кандидате, скажи: чий Крим?”.

За словами експертів, після аналізу передвиборчих програм кандидатів, їх можна умовно розділити на три категорії: ті, в кого немає жодної згадки про Крим, загальні заяви та лозунги без чіткого плану та наявні спроби описати план з деокупації.

До першої категорії потрапило 14 кандидатів (Юрій Бойко, Віталій Купрій, Євген Мураєв, Андрій Садовий, Сергій Каплін, Олександр Вілкул, Дмитро Добродомов, Олег Ляшко, Олександр Данилюк, Віктор Бондар, Володимир Петров, Олександр Мороз, Юрій Кармазін, Олександр Соловйов), програми ще чотирьох містять риторику щодо загального звільнення окупованих територій без конкретизації щодо Криму (Володимир Зеленський, Юрій Дерев’янко, Андрій Новак, Сергій Кривоніс).

“У більшості кандидатів, і це позитивний момент, Крим згадується, хоча і немає конкретного плану деокупації”, – зауважив директор Центру зовнішньополітичних досліджень Сергій Пархоменко.

У кандидатів, які не згадують Криму у своїй програмі, за словами експертів, є час до 26 лютого висловити свою позицію щодо окупації півострова, інакше їх чекатимуть візити активістів, які будуть особисто питати про їхню позицію.

Нагадаємо, що в межах кампанії “Кандидате, скажи: чий Крим?” активісти аналізуватимуть передвиборчі програми кандидатів, також двічі на місяць публікуватимуть моніторинг риторики кандидатів щодо ситуації в Криму. Кандидатам, які уникатимуть обговорення цього питання, буде публічно запропоновано на нього відповісти та вдягнути футболку із символікою руху #LiberateСrimea. У разі відмови це зробити або в ситуації публічних заяв від кандидатів і пов’язаних з ними осіб (наприклад, представників виборчого штабу), які підважують ідею того, що Крим – це Україна, кандидату буде присвоєна так звана “чорна мітка”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter