Потрібні підтримка та гнучкість: міністерка освіти про дистанційне закінчення року, ЗНО та оцінювання

Дата: 26 Квітня 2020 Автор: Ольга Падірякова
A+ A- Підписатися

Дистанційна освіта дітей у поєднанні з дистанційною роботою на карантині щодня спричиняє нові хвилі стресу в батьків. Але не менше стресу вона завдає і вчителям, більшість із яких не були готові миттєво пристосуватися до нових умов викладання. Всі чекали завершення карантину і хоч на короткий час повернення до школи. Та для більшості цього не буде, принаймні поточного навчального року. Тож безліч питань виникає: як його закінчити, як виставити оцінки та отримати табелі, як скласти ЗНО та вступити до вишів.

На ці та інші ключові питання тимчасова виконувачка обов’язків міністерки освіти та науки Любомира Мандзій відповідала під час відеотрансляції у фейсбуці 22 квітня. Загалом, за її словами, надійшло близько 8 тисяч запитань, але відповіла вона лише на кілька найпоширеніших.

Протягом трансляції Любомира Мандзій неодноразово дякувала вчителям, які опрацювали інструменти для дистанційної освіти, а також батькам, які стали реальними учасниками освітнього процесу:

“Я дякую вам, шановні батьки, за допомогу і за підтримку своїх дітей. Підтримка в умовах карантину є надзвичайною для всіх, і давайте підтримувати одне одного і наших дітей. Нам усім зараз не просто, але карантин – це виклик і це нові можливості”.

Далі стисло переповідаємо все, що розповіла посадовиця про навчання в школах, закінчення року та плани на майбутнє.

Навчальний процес школи закінчуватимуть дистанційно

Офіційно навчальний рік у школах триватиме до 1 липня. Але навчальний процес для всіх класів, крім 11-х, у кожній окремій школі має закінчуватися за рішенням педагогічної ради відповідно до структури навчального року. Цей принцип академічної автономії педрад закладено в законі про освіту.

Водночас Любомира Мандзій наголосила, що більшості учнів та вчителів доведеться закінчувати рік, використовуючи дистанційну форму навчання і оцінювання.

“Усі закінчують дистанційно, за винятком 11-х класів”, – сказала вона.

Коли і як проходитиме ЗНО

Очільниця міністерства запевнила, що ЗНО для 11-х класів відбудеться 2020 року в будь-якому разі. Але коли саме – залежатиме загалом від епідеміологічної ситуації.

Якщо карантин завершиться до початку червня, то основна сесія ЗНО відбудеться з 25 червня до 17 липня, а результати з’являться не пізніше ніж 31 липня. Додаткова сесія тоді почнеться 25 липня.

Якщо ж карантин завершиться до початку серпня, то основна сесія відбудеться із 17 серпня до 4 вересня, а результати будуть не пізніше ніж 17 вересня. Додаткова сесія тоді буде організована з 2 вересня до 6 жовтня.

“Шановні випускники, заклади вищої освіти на вас точно чекають! Вступна кампанія буде зміщена, і терміни зміни вступної кампанії залежатимуть від закінчення ЗНО. Ви зможете всі потрапити до вишів, які ви оберете”, – звернулася посадовиця до випускників.  

Формат і процедура проведення ЗНО у 2020 році не зміняться. За правилами під час складання ЗНО в аудиторії перебуває максимум 15 учасників та два інструктори. Обов’язковою є дистанція 1,5 метра між учасниками в аудиторії. Соціальне дистанціювання також буде забезпечене і біля входу в приміщення, у якому відбуватиметься тестування, щоб уникнути скупчення людей.

Без змін залишаться кількість тестів та їхній зміст. Кожен учасник може скласти максимум чотири тести, а кількість завдань у них, які ґрунтуються на матеріалі, що вивчається у квітні-травні 11-го класу, мізерно мала. Таке завдання може бути лише одне на весь тест, тому передруковувати наклад тестових зошитів через таку малу кількість завдань недоцільно.

У зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції всі учасники ЗНО та інструктори будуть забезпечені засобами індивідуального захисту та антисептиками. Приміщення провітрюватимуть та дезінфікуватимуть.

Як виставляти семестрові та річні оцінки учням

Підсумкова оцінка за семестр, за словами Мандзій, має бути виставлена з урахуванням результатів поточного оцінювання до 12 березня та тематичного оцінювання, яке було проведено під час дистанційного навчання.

Вона звернула увагу, що МОН 16 квітня розіслало в навчальні заклади роз’яснення щодо підсумкового оцінювання, де запропонувало кілька варіантів і можливостей для організації цього процесу. Тож навчальні заклади можуть обрати будь-який з цих варіантів з огляду на технічні можливості педагогів та учнів.

Для синхронного режиму оцінювання МОН пропонувало використовувати тести на платформах Googleclassroom, Naurok, Moodle, для усних форм контролю та диктантів – Skype, Zoom.

Для асинхронного режиму оцінювання, крім використання згаданих платформ, учні можуть виконувати письмові роботи в текстових редакторах (Word тощо) або в зошитах та надсилати вчителю файли з виконаними завданнями електронною поштою, в один із месенджерів (Viber, WhatsApp, Facebook тощо) або іншими засобами поштового зв’язку, писати диктанти з використанням аудіо- або відеозаписів, створених та надісланих учителем. Також учні можуть знімати на відео або записувати аудіо усних відповідей та надсилати файли вчителю засобами електронного зв’язку.

Водночас т.в.о. міністерки освіти закликала не бути занадто суворими під час виставляння оцінок та враховувати технічні можливості всіх учасників навчального процесу:

“Ми розуміємо, що дистанційне навчання суттєво відрізняється від навчання у звичайних умовах. Тому не будьте такими суворими, а врахуйте технічні можливості залучення учнів до процесу і будьте гнучкими.

Наприклад, чи ставити “н” дитині, яка не вийшла на дистанційний урок, хоча була про нього поінформована? Якщо цей урок ви проводили в онлайн-трансляції, то має зберігатися запис, який дитина може переглянути в зручніший час, або може переглянути інші матеріали, які ви надсилаєте для ознайомлення. Застосовуйте гнучкий підхід”.

Утім, Любомира Мандзій не дала однозначної відповіді на поставлене аудиторією запитання про те, як проводити семестрове оцінювання з фізкультури, образотворчого мистецтва, а також чи мають право вчителі вимагати надсилати відео та фото виконаних вправ з фізкультури.

Вона лише вчергове порадила застосовувати гнучкий та індивідуальний підхід у кожному окремому випадку і не бути занадто суворими до учнів.

Любомира Мандзій також просила вчителів закріплення матеріалу, коригуючи навчання, запланувати на початок 2020/2021 навчального року.

Вона нагадала, що для учнів 1–3-х класів нової української школи використовується формувальне та підсумкове оцінювання.  

Формувальне оцінювання здійснюється за допомогою спостереження за поступом учня в різних видах діяльності, за поведінкою учня та динамікою успішності виконаних завдань.

“Тут справді буде важко відстежувати динаміку, адже навіть під час проведення Zoom-уроків неможливо нормально спостерігати за дитиною. І тут потрібні будуть спостереження батьків, їхня думка і їхній аналіз поступу змін у навчанні дитини”, – зауважила чиновниця.

Вона також нагадала, що учнів 4-х та 9-х класів у 2020 році звільнено від державної підсумкової атестації і у відповідних документах про освіту необхідно зробити запис “звільнений/-на”.

Підсумкове оцінювання тих учнів, які здобувають освіту за індивідуальною формою – педагогічний патронат, сімейна домашня форма або екстернат, у 2019/2020 році теж відбувається дистанційно за процедурою, аналогічною до решти оцінювань.

Як видаватимуть табелі та свідоцтва про середню освіту

Школи до 15 червня мають завершити оформлення документів свідоцтва про здобуття базової середньої освіти й табелів навчальних досягнень.

Очільниця МОН рекомендує вчителям розробити графік видавання свідоцтва про здобуття базової середньої освіти випускникам 9-х класів з урахуванням протиепідеміологічних вимог. Йдеться про те, щоб учні або батьки не приходили по документи одночасно.

Учням 1–8-х, а також 10-х класів, які не планують переходити до іншого закладу освіти, у МОН рекомендують надіслати копії табелів успішності електронною поштою або в інший спосіб. А оригінали документів можна буде вручити на початку нового навчального року.

Любомира Мандзій також нагадала, що ці документи є індивідуальними й не мають бути оприлюднені в загальних чатах, щоб стати там предметом для обговорення.  

Посадовиця також повідомила, що МОН рекомендувало органам місцевого самоврядування та засновникам закладів проінформувати громадськість про зміни в процедурі подання документів до 1, 5 і 10-го класів (окремі школи мають неповний цикл навчання і працюють лише як ліцеї для старших класів).

Інформація про ці зміни має бути розміщена на сайтах закладів навчання та на сайтах управлінь освіти міськрад.

Чи будуть літні табори в школах

Рішення про проведення літніх шкільних таборів не належить до компетенції МОН. Це рішення ухвалюватимуть органи місцевого самоврядування виключно з урахуванням епідеміологічної ситуації, наголошує т.в.о. міністерки.

Але, за її словами, відповіді на це запитання “зараз, напевно, немає в жодного місцевого органу самоврядування”, і зробити це буде можливо після закінчення карантину.

Як звітувати про проведене навчання вчителям та директорам шкіл

Звітувати про проведені заняття вчителі мають лише директорам шкіл, місцеві департаменти освіти не мають вимагати від учителів таких звітів, наголошує Мандзій.

Учителі ж можуть інформувати про свою роботу в різний спосіб: записами в журналі, зокрема електронному, наданням відео з дистанційного уроку на платформі Zoom та інших.

Очільниця міністерства просить освітян толерантно ставитися до колег і підтримувати одне одного. А управлінців закликала мінімізувати кількість звітної документації і застосовувати індивідуальний підхід.

Директори ж у червні, як завжди, мають опублікувати на сайтах своїх шкіл публічні звіти про проведену протягом року роботу.

“Єдиної рекомендації щодо оформлення цього звіту в МОН немає: він може бути оформлений як презентація, як інформаційне повідомлення або як відеозвіт”, – каже Мандзій.

Вона додала, що оплата праці педпрацівників гарантована державою і має бути в межах середньомісячної зарплати, вона не має бути зменшена в жодному разі й повинна враховувати всі виплати і доплати.

Відпустки вчителям, які оформлюватимуть документи для випускників, мають надати в інші місяці, наприклад під час наступних канікул.

Коли запрацюють садочки

Садочки запрацюють тоді, коли в Україні закінчиться карантин, каже Любомира Мандзій.

Вона також нагадує, що в працівників дошкільної освіти є цього року 56 днів відпустки і керівникам цих закладів потрібно подумати над графіком відпусток своїх працівників. Хоча і тут усе залежатиме від епідеміологічної ситуації.

Що на майбутнє  

За словами Любомири Мандзій, зараз у міністерстві працюють над тим, щоб у червні або у вересні створити безпечне середовище в закладах освіти з погляду епідеміологічної ситуації. Адже для проведення ЗНО потрібно забезпечити понад 5 тисяч пунктів.     

Для цього використовуватимуть рекомендації ЮНІСЕФ і Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Водночас міністерство освіти розроблятиме нове положення про дистанційне навчання.

“Я розумію, що ми його оприлюднимо для громадського обговорення для того, щоб урахувати всі ваші напрацювання, досвід та пропозиції”, – зазначила Мандзій.

Вона також пообіцяла, що МОН зробить добірку відповідей на найпоширеніші запитання з тих, які надійшли напередодні її відеотрансляції. Адже всього було понад 8 тисяч питань.

Відповіді на запитання публікуватимуть на ресурсі “Вчимось і навчаємось на карантині“.



Матеріал підготовлено в межах кампанії “Жінки проти пандемії” за підтримки Українського жіночого фонду. ZMINA відповідає за зміст тексту. Інформація, що подана в матеріалі, не завжди відбиває погляди УЖФ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter