Акція пам’яті правозахисників Маркелова та Бабурової таки відбулася, попри мобілізацію ультраправих

Дата: 19 Січня 2016
A+ A- Підписатися

Акція пам’яті правозахисника Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової вже ж таки відбулась, попри мобілізацію ультраправих активістів.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

На захід прийшли семеро активістів. Таку малу кількість організатори акції пояснюють мобілізацією ультраправих активістів, яких на площі перед кінотеатром “Жовтень” було близько 60. Багато з них приховали обличчя.

“Щороку відбуваються акції їхньої пам’яті. До сих пір вони проходили без проблем. Такі атаки насильства щодо учасників опозиційних, правозахисних акцій в Україні відбуваються протягом останніх двох років дуже часто”, – констатує правозахисник Володимир Чемерис.

“Зростання ультраправих настроїв дуже шкодить Україні як цілісному геополітичному культурному феномену. Що більше буде людей з ультраправими поглядами, то більше Україну буде “рвати” на частини“, – каже активіст організації “Альтера” Ігор Панюта.

Володимир Чемерис називає ультраправих, які чинять напади на людей, боягузами.

“Коли вони чинять напади на людей, які висловлюють свою точку зору, то кажуть, що це провокація. Вони бояться відповідати за свої дії. В той же час як люди, які висловлюють свою точку зору, до прикладу, Руслан Коцаба, який нікого не вбивав, сидить у в’язниці за те, що висловив свою думку”, – каже він.

Ультраправі обурились тим, що організатори акції “прирівнюють добровольців-націоналістів до ворогів” та нацистів у Росії.

“Ми прийшли сюди сказати слово на свій захист. Хлопці на сході могли б подумати, що в Києві вже проходять акції проти них. Це дуже образливо”, – каже Сергій, який, за його словами, служив добровольцем у полку “Азов” та отримав поранення в Ілловайську.

Поліція не змогла впоратися зі своїми обов’язками, і повідомила заявнику акції, що не зможе забезпечити громадський порядок і припинити напад, кажуть організатори.

За їхньою інформацією, поруч із входом на станцію метро Тараса Шевеченка, група ультраправих побила редактора журналу “Спільне” Артема Тідву.

“Його повалили на землю і завдали серію ударів по голові. Поліція не зробила спроб затримати нападників”, – йдеться в прес-релізі організаторів акції.

Нагадаємо, Адвоката Станіслава Маркелова й журналістку “Нової газети” Анастасію Бабурову застрелили удень 19 січня 2009 року у центрі Москви, коли поверталися з прес-конференції.

Станіслав Маркелов активно займався справами, пов’язані з військовими злочинами в Чечні, а також з нападами на антифашистів.

Анастасія Бабурова, яка народилась у Севастополі, висвітлювала проблеми ультраправого терору в Росії.

Вбивство Маркелова та Бабурової спровокувало розвиток антифашистського руху в Росії. З 2009 року в Москві та інших містах Росії проходять масові акції пам’яті Станіслава і Анастасії. Нерідко вони закінчуються затриманнями і нападами з боку ультраправих.

У листопаді 2009 року російські правоохоронці затримали підозрюваних у вбивстві Маркелов та Бабурової – учасників угруповання Борн Микиту Тихонова та його подргуи Євгенію Хасіс.

6 травня 2011 Тихонова засудили до довічного позбавлення волі, а Хасіс – до 18 років позбавлення волі.

Як повідомлялось раніше, в 2015 році в Україні 17 людей постраждали від расистських нападів. Правозахисники вказують, що расово мотивоване насильство в Україні розслідується неефективно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter