Про обстріли колонії в Оленівці росіяни розповідали ще до того, як стався теракт, – експолонений боєць “Азову”

Дата: 22 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Про нібито обстріли з боку ЗСУ колонії №120 на окупованій території, де утримують українців, росіяни розповідали полоненим бійцям полку “Азов” ще до того, як стався теракт в Оленівці на Донеччині.

Про це під час пресконференції 22 серпня розповів експолонений, боєць “Азову” Владислав Жайворонок з позивним Вікіпедія.

Владислав Жайворонок (Вікіпедія). Джерело: скриншот з відео пресконференції в ютубі

Чоловік переконаний, що теракт в Оленівці росіяни використали як засіб морального тиску на військовополонених для того, щоб ті дали потрібні окупантам свідчення. Користувалися тим, що жодних зв’язків із зовнішнім світом ті не мали, тож перевірити ці відомості не могли. 

“Коли я перебував у Донецькій лікарні після поранення, нам щонайменше раз на тиждень хтось розповідав про те, що Оленівку нібито обстріляли українці. Нам про це постійно брехали. Потім я вийшов з полону й дізнався, що це брехня, дезінформація з боку противника. А через деякий час вони дійсно обстріляли колонію, щоб звинуватити в цьому Україну”, – розповів Жайворонок.

За його словами, дезінформація про обстріли колонії нібито з боку Збройних сил України була частиною психологічного тиску на азовців: начебто вони настільки не потрібні, що Оленівку обстрілюють попри наявність там українських військовополонених. 

Владислав Жайворонок – боєць полку “Азов” з позивним Вікіпедія, потрапив у полон російських військових 16 травня. Напередодні так званої евакуації військових та цивільних з “Азовсталі” отримав важке поранення: під час вибуху втратив ногу та пошкодив око. Далі його утримували в лікарні №15 тимчасового окупованого Донецька. Додому повернувся в червні в межах обміну полоненими. 

Раніше ZNINA повідомляла про те, що 29 липня окупанти заявили про загибель 40 українських військовослужбовців, зокрема полку “Азов”, яких утримували в колонії в тимчасово окупованій Оленівці на Донеччині. Ще понад 70, за їхніми твердженнями, дістали поранення.

Російські пропагандисти стверджували, що нібито “ЗСУ прицільно били по бараках, де утримують полонених українських військових“. Вони повідомили, що по колонії били прицільно, щоб убити полонених, які “почали свідчити”. Про що саме – росіяни не уточнили.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що колонію в Оленівці прицільно й навмисно обстріляли російські війська. Окупанти в такий спосіб намагалися приховати катування полонених і розстріли за наказами окупаційної адміністрації та командування РФ, сказали українські військові.

За інформацією Медійної ініціативи за права людини, у колонії в Оленівці стався вибух, а не обстріл.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter