За три місяці в Україні зафіксували 38 злочинів ненависті – Freedom House

Дата: 13 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

В Україні у період з липня до вересня цього року включно задокументували 38 інцидентів на ґрунті ненависті – найбільше з них були спрямовані проти ЛГБТ і В інфографіці йдеться про випадки, за які передбачено кримінальну відповідальність. Вживаним терміном для цього є "злочини ненависті", оскільки за "інциденти ненависті" передбачено адміністративну відповідальність. Однак в інфографіці використано саме термін "інцидент", з огляду на те, що недоречно називати ці випадки злочинами до завершення судового процесу. .

Такими є результати моніторингу, здійсненого мережею з 28 моніторів по всій Україні в межах проєкту організації Freedom House. 

Так, із 38 задокументованих випадків у 30 йдеться про фізичне насильство, у шести – про знищення майна і ще у двох – про акти вандалізму. 

Більшість із задокументованих випадків, а саме 28, стосуються насильства на ґрунті ненависті щодо ЛГБТ+-спільноти. У ще п’яти випадках насильство було спрямоване проти ромів.

В інфографіці зазначають, що потерпілі подавали заяви до поліції лише у 27 випадках.  

Найбільше інцидентів сталося в Києві – сім, однак монітори вбачають тенденцію до зменшення їхньої кількості в столиці. З іншого боку, наприклад, в Одесі та Харкові спостерігають зростання кількості злочинів ненависті. У цих містах їх сталося чотири та шість відповідно.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter