У 2020 році в Україні зросла кількість злочинів на ґрунті антисемітизму – дослідник 

Дата: 05 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Від початку року в Україні збільшилася кількість злочинів на ґрунті антисемітизму. 

Про це в коментарі Громадському радіо повідомив В’ячеслав Ліхачов, керівник Групи моніторингу прав національних меншин.

В’ячеслав Ліхачов

“З початку року ми зафіксували збільшення злочинів на ґрунті антисемітизму, пов’язаних з насильством. Однак, що позитивно, зменшилася кількість актів вандалізму стосовно єврейських пам’яток”, – зазначив фахівець. 

Коментуючи свої слова ZMINA, Ліхачов додав, що у 2017–2019 роках ідеологічно мотивованих випадків насильства проти євреїв не було взагалі. Натомість ставалося значно більше актів вандалізму.

Так, у 2020 році дослідники зафіксували чотири напади на людей на ґрунті антисемітизму. 

Ліхачов вбачає декілька причин такої тенденції:

“Одна з причин пов’язана з президенством Володимира Зеленського. У деяких випадках насильства та вандалізму єврейській громаді явно “пред’являли” за нього. Ще одна, очевидніша та конкретніша причина стосується епідемії та “фестивалю паніки й істерики” з приводу приїзду хасидів до Умані. Два випадки насильства з чотирьох зафіксовано восени в місті”.  

Фахівець зазначив, що загалом пандемія негативно впливає на людей з нестабільною психікою та сприяє підвищенню загального рівня тривожності. Однак карантин та обмеження мобільності населення позитивно позначилися на кількості актів антисемітського вандалізму, вважає він, оскільки людей на вулицях поменшало. 

Нагадаємо, що 24 лютого у Вінниці нетверезий 43-річний чоловік в напіввійськовій формі вдерся до синагоги. Протягом кількох хвилин він вештався  приміщенням, лаявся, висловлював антисемітські погляди (серед іншого претензії до євреїв візитер пов’язував з етнічним походженням президента України), плюнув у портрет Хафец-Хаїма, юдейського релігійного авторитета початку ХХ ст., і зім’яв його. Староста громади, 59-річний Ігор Браверман, викликав поліцію та намагався приборкати  бешкетника, проте той почав поводитись агресивно. Нападник збив з голови старости кипу (ярмулку) та застосував до нього силу, викручуючи йому руки й хапаючи за горло. 

На початку вересня потерпілий інформував про відсутність слідчих дій.   

28 липня в Маріуполі стався збройний напад на синагогу. Після закінчення ранкової молитви до будинку намагався потрапити підозрілий молодик. Охоронець синагоги Ріхард Голомазов не пропустив його всередину і намагався випроводити, але відвідувач вийняв з пакета сокиру та напав на охоронця. Останньому вдалося роззброїти нападника та виштовхати його з будівлі, але молодик встиг поранити його сокирою.

Представники поліції провели розслідування на місці злочину та оголосили зловмисника в розшук. Попередньо злочин кваліфікували за ст. 15, п. 7 ч. 2 ст. 115 ККУ (замах на умисне вбивство з хуліганських мотивів). У серпні нападника затримали російські правоохоронні органи. Станом на початок вересня він перебував у СІЗО в Ростові-на-Дону.  

Близько другої години ночі 1 вересня в Умані напали на 34-річного ортодоксального єврея Моше Таннера, громадянина Ізраїлю, який проживає в Україні. На касі універсаму АТБ до нього причепилися шість хлопців. За словами потерпілого, вони заявляли: “Ми не хочемо, щоб ви ходили в наші магазини, йдіть”. Уже на вулиці один з нападників ударив єврея по обличчю та зламав йому носа. 

Двох нападників оперативно встановили та оголосили їм підозри. 

У ніч на 18 жовтня в Умані троє невідомих молодиків напали на 17-річного брацлавського хасида. Хлопцю порізали обличчя. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter