В Івано-Франківську “Муніципальна інспекція” розпалює ворожнечу щодо ромів – правозахисниця 

Дата: 19 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

В Івано-Франківську комунальне підприємство “Муніципальна інспекція “Добродій” і "Муніципальна інспекція "Добродій" є комунальним підприємством, створеним на базі відокремленої частини комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська відповідно до Цивільного і Господарського кодексів України і входить до сфери управління Івано-Франківської міської ради. розпалює ненависть щодо ромів. Зокрема, воно вдається до мови ворожнечі, створює узагальнений образ того, що всі роми є злочинцями, а також публікує адреси ромських поселень – правозахисники занепокоєні тим, що ситуація може закінчитися погромами. 

Про це в коментарі виданню ZMINA повідомила правозахисниця Ольга Веснянка. 

Фото з фейсбук-сторінки “Муніципальної інспекції”. Проведення “профілактичної бесіди” в одному з ромських поселень

Так, 18 листопада в одному з місцевих видань опублікували новину “У Франківську на вокзалі ром напав на вагітну жінку”. Зокрема, у матеріалі посилаються на допис у фейсбуку комунального підприємства “Муніципальна інспекція”, яке має повноваження у сфері благоустрою, запобігання правопорушенням, що зазіхають на публічні порядок і безпеку, де пишуть таке:

“Щодня вони, ******, жебракують, крадуть, п’ють у громадських місцях, влаштовують п’яні шабаші. Вчора на Привокзальній площі один з них напав на вагітну жінку, вдарив по обличчі. Інші влаштували шабаш в одному з закладів харчування біля центрального універмагу”.
 
Сьогодні на сторінці “Муніципальної інспекції” розмістили ще один допис такого змісту:
 
“Вони полюють за вашими сумками, гаманцями, телефонами. Вчора ввечері на вулиці Селянській група гастролерів із Закарпаття в кількості семеро осіб спробувала забрати жіночу сумочку… Один з патрулів, які зайнялися пошуком нападників, виявив групу осіб ромської національності”.  
 
Ще одне місцеве видання опублікувало за цією інформацією новину із заголовком “У Франківську семеро циган намагалися забрати в жінки сумку”.
 
В обох публікаціях підприємства також вказують місця розташування поселень, у яких мешкають ймовірно причетні до інцидентів роми.  
 
На дописи та новини звернула увагу правозахисниця Ольга Веснянка, яка переконана, що їхні зміст і подання розпалюють міжнаціональну ворожнечу. 
 
“Публікації містять негативні та принизливі узагальнення щодо ромів. Крім того, подані з акцентом на етнічній належності ймовірних правопорушників, однак злочини не мають національності. Такі публікації не можуть з’являтися від подібних структур, оскільки вони відповідальні за дотримання прав людини, а в цьому випадку фактично є порушення Конституції, яка проголошує, що всі люди рівні”. 
 
Правозахисниця наголошує, що розслідування злочинів – це справа поліції. А от заклики до насильства – небезпечні, оскільки можуть призвести до погромів та нападів на ромів. Так сталось у 2018 році у Львові, де під час нищення табору ультраправі зарізали його мешканця, 23-річного Давида Папа. 
 
За словами Веснянки, заклики до насильства стосовно ромів уже з’являються в одній з міських фейсбук-груп “Комуналка ІФ”:
 
“Учора тут почали публікувати адреси проживання ромів, а також звучали конкретні заклики “взяти бійцівських собак та йти ловити наволоч”, “потруїти табір”, “спалити”, “виловити цю гразь”, “повистрілювати цих ромів”.   
 
На публікації відреагували й у Коаліції ромських неурядових громадських організацій України. Так, Юліан Кондур, представник ромського фонду “Чіріклі”, повідомив ZMINA, що вони готують звернення до Омбудсмана та Управління забезпечення прав людини Національної поліції.
 
У ньому для запобігання ескалації конфлікту проситимуть надати правову оцінку діям “Муніципальної інспекції”, провести службове розслідування, забезпечити проведення заходів з громадської безпеки та порядку, а також не допустити практики етнічного профайлінгу щодо ромів. 
 
Звертатимуться також до міської ради, а щодо публікацій у ЗМІ – в Комісію з журналістської етики.
 
Нагадаємо, що раніше Івано-Франківськ уже фігурував у новинах у контексті дискримінації ромів. У березні 2020 року мер міста Руслан Марцінків доручив створити в місті намет з боротьби “зі сміттям і циганами”, а у квітні – вивезти ромів з міста до Закарпатської області. Тих, хто їхати відмовляється, очільник міста рекомендував “пакувати” в автобус. Пізніше Марцінків вибачився “за емоції” та прокоментував цю ситуацію.  
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter