У Варшаві затримали трьох людей, які, ймовірно, розвішували ЛГБТ-прапори на пам’ятники

Дата: 05 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

У Варшаві затримали трьох людей, які, ймовірно, розвішували ЛГБТ-прапори на пам’ятках міста, зокрема пам’ятнику Миколаю Копернику, статуї Христа та Базиліці Святого Хреста. Їх підозрюють в “образі релігійних почуттів” та “вандалізмі”. 

Про це повідомляє “Європейська правда“. 

[ stopbzdurom.pl/zrzutka ] ?️‍??️‍⚧?✊MANIFEST (Gang Samzamęt, Stop Bzdurom i Poetka):To jest szturm! To tęcza. To…

Опубліковано Stop Bzdurom Середа, 29 липня 2020 р.

Минулого тижня, у вівторок, на низку пам’яток Варшави, зокрема пам’ятники Миколаю Копернику, Варшавській Сирені, статую Христа та Базиліку Святого Хреста, невідомі вивісили прапори ЛГБТ та рожеві бандани з анархічною символікою.

У різних публікаціях на фейсбуку йшлося, що це протест проти гомофобії в Польщі. Крім того, під пам’ятниками розклеювали своєрідний маніфест, у якому йшлося, що флешмоб присвячено “пам’яті полеглих у боротьбі зі щоденною ненавистю”, “тим, у кого держава забрала свободу та безпеку”, “тим, хто закликає до відкритої війни з дискримінацією”, а також про те, що місто належить й ЛГБТ-людям тощо. 

“Доки цей прапор комусь видається скандальним чи недоречним, ми продовжимо провокувати”, – написали анонімні автори.

За фактом акції Окружна прокуратура Варшави відкрила провадження за “образу релігійних почуттів” та “вандалізм”. Напередодні поліція повідомила, що затримала перших двох людей, причетних до участі в акції. Згодом затримали третю особу.  

“Їх узяли під варту, слідство триває. Затримання решти – тільки питання часу”, – заявив речник поліції Сильвестр Марчак.  

Андрій Кравчук, експерт Правозахисного ЛГБТ-центр “Наш світ”, у коментарі ZMINA зазначив, що раніше ЛГБТ-активістів у Польщі вже звинувачували в образі релігійних почуттів – наприклад, за розповсюдження зображень Діви Марії та Ісуса з доданими до їхніх ореолів ЛГБТ-райдугами.

“Церкви вважають це наругою над їхньої вірою. Вони щиро вірять, що релігія є їхньою власністю, що християнство несумісне з гомосексуальністю і трансґендерністю. Звісно, це нісенітниця: християнство звертається до всіх людей, і серед християн не бракує ні ЛГБТ, ні дружніх до них вірян”, – коментує Кравчук. 

Він переконаний, що звинувачення щодо активістів, які таким чином привертають увагу до порушення прав ЛГБТ у країні та поширення нетерпимості через політику чинного уряду, зрештою, відхилить польський суд. Або ж, додає експерт, прокуратура ще раніше відмовиться від них, як це вже ставалося у подібних випадках:

“Якщо ж активістів все ж засудять, Європейський суд з прав людини визнає ці вироки порушенням основоположних прав і свобод, гарантованих європейською Конвенцією з прав людини, а польській державі доведеться це визнати та виплатити постраждалим відповідну компенсацію”.   

Нагадаємо, що раніше Єврокомісія відмовилася надати кошти шести польським містам у межах програми співпраці міст-побратимів через гомофобні резолюції, які раніше ухвалила там місцева влада. Після цього заступник міністра з уряду Польщі запропонував називати всю країну “зоною, вільною від ЛГБТ”.

Згідно з індексом Групи з прав ЛГБТ ILGA-Europe, опублікованому в травні, Польща є найбільш гомофобною країною в ЄС із погляду прав ЛГБТ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter