У Раді зареєстрували альтернативний законопроєкт, що криміналізує злочини ненависті стосовно ЛГБТ 

Дата: 27 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №3316-2 щодо криміналізації злочинів ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності (СОҐІ). Він є альтернативним щодо зареєстрованого раніше проєкту закону №3316, що його ініціювала депутатка від партії “Слуга народу” Ольга Василевська-Смаглюк.   

Про це ZMINA повідомив Андрій Кравчук, експерт правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” та один з авторів законопроєкту. 

Новий проєкт закону так само пропонує внести мотив ненависті за ознакою СОҐІ до Кримінального кодексу України, а саме до пункту 14 частини другої статті 115 “Умисне вбивство”, частин других статей 121 “Умисне тяжке тілесне ушкодження”, 122 “Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження”, 126 “Побої і мордування”, 127 “Катування” й 129 “Погроза вбивством”.  

Також у документі пропонують додати поправки до статті 67 “Обставини, які обтяжують покарання”. Згідно із запропонованими змінами, наголошує Кравчук, суддя не зможе проігнорувати мотиви нетерпимості під час ухвалення вироку, й фактично злочин за будь-якою статтею КК зможе бути розтлумачений як злочин ненависті. 

За словами експерта, такі пропозиції повністю відповідають тим, що передбачено в плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року.  

“На мій погляд, цей законопроєкт є оптимальним рішенням для Кримінального кодексу, він також знімає острахи українських церковних діячів, які критикували статтю 161-1 проєкту закону Василевської-Смаглюк, яка б винятково захищала ЛГБТ від мови ненависті. Це була невдала ідея, оскільки має бути заборонена мова ненависті за будь-якими ознаками”, – прокоментував Кравчук.

Вилучено з проєкту закону й зміни до статей 293 “Групове порушення громадського порядку” та 294 “Масові заворушення”. 

Нагадаємо, що у 2019 році експерти правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” задокументували 320 випадків дій на ґрунті гомофобії, трансфобії, дискримінації, а також інших порушень прав ЛГБТ в Україні.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter