У Харкові мирно відбувся автопробіг за права ЛГБТ

Дата: 13 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Близько сотні людей на двадцяти двох автівках проїхали проспектом Гагаріна в межах першого Автопрайду в Харкові. 

Про це на пресбрифінгу повідомила співорганізаторка Харківпрайду Анна Шаригіна. 

Фото: Накипело

Цього року, з огляду на карантинні обмеження, центральну подію в межах прайду – Марш рівності – провели у форматі автопробігу. 

Через погрози з боку праворадикалів учасникам та учасницям заходу лише за годину до початку повідомили його маршрут.

“Але нам вдалося бути помітними в місті й дати людям відсвяткувати прайд, адже це не лише боротьба, а й свято власної видимості, важливості, гордості”, – сказала Шаригіна.   

Так, задля безпеки учасників та учасниць у колоні Автопрайду їхали шість автомобілів патрульної поліції. Крім того, як зазначили в пресслужбі ГУ НП у Харківській області, в центрі міста публічний порядок забезпечували 120 працівників поліції та 50 військовослужбовців Нацгвардії. 

Представники праворадикальних організацій у день Автопрайду традиційно зібралися на контракції. Так, повідомили правоохоронці, на майданчику біля ХНАТОБу та на майдані Конституції  “Правий сектор” і “Спортивний корпус” провели захід “Традиційна родина – сильна країна”. А біля пам’ятника Незалежності на майдані Конституції відбулась акція “Традиції і порядку” та “Фрайкору”.

Попри погрози, які надходили на адресу Харківпрайду від ультраправих, а також три напади на місцевий ком’юніті-центр для ЛГБТ “Прайд-хаб”, автопробіг відбувся мирно. 

Водночас у телеграм-каналі “Традиції і порядку”, представники якої раніше напали на мирну акцію в межах Одесапрайду, повідомили, що “здійснили символічне спалення ЛГБТ-прапора поряд із “Прайд-хабом”. 

Як відомо, минулого року після першого в Харкові Маршу рівності ультраправі, зокрема з організації “Фрайкор”, влаштували так зване сафарі на ЛГБТ вулицями міста. Крім того, харківський “Прайд-хаб” систематично ставав об’єктом нападів ультраправих молодиків з угруповань “Традиція і порядок” та “Фрайкор”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter