У 2020 році поменшало нападів на ЛГБТ, але ситуація залишається тривожною – правозахисники

Дата: 03 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У 2020 році в Україні сталося 188 випадків нападів, дискримінації та інших порушень прав ЛГБТ. Це майже вдвічі менше, ніж у 2019-му, коли правозахисники зафіксували 369 таких правопорушень. 

Про це повідомив експерт Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” Андрій Кравчук під час презентації щорічної доповіді про становище ЛГБТ-людей в Україні.

Кравчук пояснив, що задокументованих інцидентів стало менше, вочевидь, через пандемію коронавірусу та карантинні обмеження. Однак він наголосив, що активність головних противників рівності для ЛГБТ – праворадикальних та релігійних організацій і церкви, – навпаки, зросла. 

Так, з усіх задокументованих інцидентів найбільше правопорушень – 106 – припало на образи, приниження людської гідності та погрози. У 69 випадках ідеться про фізичне насильство різного ступеня тяжкості. 

Крім того, зазначив експерт, різко збільшилася кількість нападів на ЛГБТ-центри та заходи з боку ультраправих угруповань. Йдеться про 24 такі інциденти у 2020 році проти 11 у 2019-му. Майже всі вони вчинені ультраправим угрупованням “Традиція і порядок” (самостійно або разом з іншими ультраправими групами) і переважно проти ЛГБТ-центрів в Одесі та Харкові, стверджує Кравчук.

Він акцентує, що за минулий рік поліція не покращила своєї роботи щодо захисту ЛГБТ від нападів та розслідування злочинів ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності.

“Утім, слід відзначити цілком професійну та ефективну роботу співробітників МВС у Запоріжжі, які в співпраці з організаторами Маршу рівності в цьому місті забезпечили його надійну охорону від агресивних супротивників”, – додав експерт. 

За словами адвокатки та правової радниці Громадського центру правосуддя і представниці Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) в Одесі Юлії Лісової, правоохоронці не розуміють важливості правильної кваліфікації нападів на ЛГБТ як злочинів на ґрунті ненависті та вважають, що мотив у таких випадках неможливо довести.

Лісова наголошує, що більшість заяв потерпілих про злочин правоохоронці не реєструють автоматично в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, як це має бути. Такі повідомлення часто розглядають у порядку звичайних звернень громадян і здебільшого дільничні інспектори.

“Наразі в мене як представниці приймальні УГСПЛ в Одесі три справи, де потерпілими є люди з ЛГБТ-спільноти. Одна зі справ стоїть на місці із січня минулого року. Вона стосується цькування в соціальних мережах, “зливу” персональних даних, погроз за місцем проживання. Друга справа – щодо нападу на учасників Одеса-прайду в серпні 2020 року: тільки цього тижня нам вдалося домогтися внесення заяв потерпілих до ЄРДР. І третя справа є продовженням першої: на потерпілого знову вчиняється тиск і цькування через соціальні мережі”, розповіла Лісова.

У “Нашому світі” наголошують, що Україна потребує законодавства, яке захищатиме ЛГБТ-людей. Так, Кравчук повідомив, що Міністерство внутрішніх справ розробило законопроєкт про криміналізацію злочинів нетерпимості, зокрема, за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. Утім, відомство досі не внесло його на розгляд Кабміну.

Експерт також нагадав, що спроба розглянути у Верховній Раді три депутатські законопроєкти з цієї теми минулого року теж завершилася невдало: їх відхилили. 

Під час презентацій ішлося й про інші порушення прав ЛГБТ. Зокрема, нещодавно Європейський суд з прав людини почав розгляд скарги проти України від двох чоловіків, які мешкають разом із 2010 року. Вони скаржаться, що українське законодавство не дозволяє їм укласти шлюб або реєстроване цивільне партнерство.

Як зазначив адвокат, директор Центру стратегічних справ УГСПЛ Михайло Тарахкало, це перший позов одностатевої пари проти України в ЄСПЛ.

Його ініціював центр “Наш світ”, а позивачем є його координатор Андрій Маймулахін. Спільно з партнером він подав скаргу за статтями 14 і 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і переконаний, що їх дискримінують за ознакою сексуальної орієнтації.

Заяву вони скерували ще у 2014 році, а тепер уряд України має ознайомитися з нею та надати щодо неї ЄСПЛ свою відповідь.  

“Україні буде складно заперечувати проти дискримінації. Вже були подібні справи, наприклад проти Італії, де визнавалися порушення згаданих статей конвенції “, – каже  Тарахкало. 

Кравчук додає до цього, що Італія зрештою ухвалила закон про одностатеві цивільні партнерства. 

Насамкінець учасники презентації нагадали, що досі не ухвалено нового плану дій у сфері прав людини на період до 2023 року. Його проєкт передбачає розроблення законодавчих ініціатив щодо криміналізації злочинів ненависті та запровадження в Україні інституту реєстрованого цивільного партнерства, доступного для одностатевих пар. 

“Ухвалення нової політики з питань ЛГБТ в ЄС та США і глобальні тренди демонструють незворотність процесу визнання рівних прав ЛГБТ-людей та потребу в якнайшвидшому розв’язанні відповідних проблем в Україні. Тому ми рекомендуємо українській владі негайно ухвалити закони, які найбільше впливають на становище ЛГБТ в Україні, та закликаємо українську владу враховувати інтереси ЛГБТ-людей та одностатевих сімейних пар під час впровадження державної політики”, – підсумував Кравчук. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter