“Традиція і порядок” натякає, що цьогорічний ХарківПрайд не відбудеться мирно

Дата: 03 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Праворадикальна організація “Традиція і порядок” закликає своїх однодумців замислитися щодо застосування “немирних” способів протесту проти цьогорічного ХарківПрайду, який відбудеться на початку вересня.  

Про це угруповання повідомило у своєму телеграм-каналі. 

У дописі із заголовком “У Харкові анонсували новий ЛГБТ-прайд. Мирно все не закінчиться?” зазначають, що минулого року під час своєї контракції “консервативна громадськість намагалася діяти мирно”, але після цього поліція “незаконно затримала кількадесят активістів”.  

“І після цих подій в усіх порядних консерваторів не можуть не з’явитися підозрілі думки: “Якщо мирний протест неможливий, якщо вільно висловити свою думку нам не дають, може, варто спробувати інші шляхи?” – пише “Традиція і порядок”. 

Водночас минулого року після першого в Харкові Маршу рівності ультраправі влаштували так зване сафарі вулицями міста. 

Тоді представники праворадикальних організацій, зокрема “Фрайкор”, нападали на учасників ходи та перехожих. Поліція затримала 17 осіб та відкрила два кримінальних провадження за фактом порушень публічного порядку й оформила адмінпротоколи. Постраждали й двоє працівників поліції: у їхній бік розпилили сльозогінний газ.

Монітори організації “ОЗОН” також зафіксували факт перевищення службових повноважень з боку правоохоронця під час затримання одного з нападників. Наразі вже експатрульному повідомили про підозру у вчиненні відповідного кримінального правопорушення.   

 

Співорганізаторка ХарківПрайду Анна Шаригіна відмовилася коментувати допис “Традиції і порядку”, оскільки, за її словами, погрози на адресу місцевої ЛГБТ-спільноти “від цієї організації лунають регулярно”:
 
“Ми просто робимо свою роботу, розуміючи ризики, оскільки вважаємо її важливою”. 
 
Раніше українська праворадикальна організація “Традиція і порядок” та керівник організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко також закликали “гуртуватися навколо консервативного руху” та “перейти в наступ проти ліворадикальних ініціатив”, зокрема організації “КиївПрайд”. Правозахисники розцінили такі дописи як заклики до насильства “практично прямим текстом”.  
 
Нагадаємо, що, за даними Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ”, у 2019 році Харків посів третє місце за кількістю дій на ґрунті гомофобії / трансфобії, дискримінації, а також інших порушень прав ЛГБТ в Україні. 
 
Так, у грудні на стіні місцевого ком’юніті-центру для ЛГБТ “Прайд-хаб” невідомі залишили напис із погрозами. “Прайд-хаб”, крім того, систематично ставав об’єктом нападів ультраправих молодиків з угруповань “Традиція і порядок” та “Фрайкор”.  У травні 2019 року вони ввірвалися на закритий захід, присвячений підготуванню до проведення Маршу рівності в місті. Також вони зірвали ЛГБТ-вечірку, де мали презентувати дружні до спільноти проєкти в Харкові, а ще раніше вибили вікна, закидали димовими шашками та розпилили газові балончики в ком’юніті-центрі під час дискусійного клубу. Організація неодноразово зверталася до правоохоронних органів із заявами про дискримінацію, інциденти та злочини ненависті, утім жодних зрушень у цих справах не відбулося. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter