Суд задовольнив скаргу білоруського активіста Олексія Боленкова, якого збиралися видворити з України

Дата: 21 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Шостий апеляційний суд 21 липня задовольнив скаргу білоруського активіста лівого крила Олексія Боленкова на рішення Служби безпеки України щодо видворення його з України; раніше Шевченківський райсуд Києва відмовив у її задоволенні. 

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA. 

Джерело: suspilne.media

Розгляд справи розпочався 20 липня. Тоді, ще до початку засідання, біля будівлі суду зібралося декілька десятків молодиків, перед якими виступав Євген Карась, очільник “Суспільства майбутнього” (колишнього праворадикального угруповання С14). 

Коли приїхав Боленков, на нього та кількох інших активістів, що прийшли на акцію на його підтримку, напали: залили з газового балончика, закидали яйцями та намагалися побити. 

Наступного дня Центр прав людини ZMINA організував пресконференцію щодо ситуації з білорусами в Україні. Зокрема, йшлося і про справу Боленкова. 

Нагадаємо, що Олексій Боленков тривалий час постійно проживає на території України, має посвідку на проживання, перебуває в шлюбі з громадянкою України, а також брав участь у Революції гідності.  

У квітні цього року СБУ ухвалило рішення про примусове видворення активіста з України через те, що він “несе загрозу національній безпеці та суверенітету України, а також порушує законодавство про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”.     

Зокрема, СБУ закидала активісту те, що він є прихильником анархістської ідеології та належить до угруповань “Революційна дія” та “La Revolte” (є одним з його засновників), які “підбурюють до повалення державної влади насильницьким шляхом”.

Водночас Боленков зазначав, що брав участь в акціях “Революційної дії”, однак припинив співпрацю з ними після нападу на ветерана АТО Дмитра Вербича 2018 року, дотичність Боленкова до якого заперечив сам Вербич.

СБУ також звинувачувала активіста в тому, що він організовував в Україні акції (на кшталт акцій проти поліцейського свавілля та під посольством Білорусі), під час яких “критикував українських правоохоронців”, а також “відкрито пропагував силовий метод зміни влади в Білорусі”. Така діяльність, за висновком СБУ, створює передумови для загострення суспільно-політичної ситуації в Україні та відносин між Україною й Білоруссю.

“Справа була під великим тиском, на людей нападали, але ніхто не злякався. Те, що зі мною поруч весь час були правозахисники, відчуття, що я можу боротися не наодинці, додавало мені сил”, – сказав Боленков після суду.

Відомо, що Україна не є безпечною третьою країною (країна, яка не є країною походження іноземця або особи без громадянства), адже система надання притулку тут демонструє низку порушень прав людини.

У серпні, коли масові акції в Білорусі тільки почались, українські високопосадовці, зокрема президент Володимир Зеленський, висловлювали підтримку білоруським протестувальникам. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль переконував, що білоруси, які відчувають тиск або переслідування та потребують додаткового захисту, можуть отримати його в Україні, попросивши про це прямо на кордоні. Однак білоруси, які намагалися потрапити до України, повідомляли протилежне. 

Читайте також: Корислива негостинність: як з України понад 20 років викрадають шукачів притулку

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter